Met pasgeboren baby feestdagen bij familie vieren? ‘Laat je niet door een ander vertellen wat je moet doen.”

Ouderschap Wilma Groothuis 4 dec 2023
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Jet (33). Het dilemma luidde: “Zal ik met mijn pasgeboren baby de feestdagen bij familie vieren?” Hier hadden bijna 300 Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Feestdagen met pasgeboren baby

“Over een week ben ik uitgerekend. Mijn schoonfamilie geeft ieder jaar een groot kerstdiner, waarbij de hele familie van mijn man wordt uitgenodigd. Het is ieder jaar erg gezellig, maar dit jaar ligt het voor mij toch allemaal even anders. Voor mijn schoonouders niet, want ze verwachten dat we er dit jaar gewoon bij zijn. Mijn man wil zijn ouders niet teleurstellen, maar wat als ik pas over drie weken ga bevallen? Ik zie het echt niet zitten om daar met een baby van een paar dagen oud heen te gaan. Zou jij met een pasgeboren baby de feestdagen bij familie vieren of lekker thuis in je bubbel blijven?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Jet. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Jet haar dilemma: “Zal ik met mijn pasgeboren baby de feestdagen bij familie vieren?”

In onze bubbel

Linda – “Ik vond het heerlijk om een paar weken in onze bubbel te blijven. Onze dochter is op 18 december geboren, we hebben toen dat jaar kerst en oud en nieuw met ons eigen gezin gevierd. Dat vonden we heerlijk en het jaar daarop konden we weer gezellig meedoen met de familie. Het is natuurlijk voor iedereen anders, maar zo te horen wil je zelf ook liever eerst kijken hoe het allemaal gaat wanneer de kleine er is en dat is toch helemaal prima.”

In je waarde laten

Petra – “Onze dochter was net een week oud toen we kerst gingen vieren bij familie. Dat ging prima, maar dat is voor iedereen anders. Laat elkaar in zijn waarde, je beslist voor jezelf.”

Maak je niet te druk

Ester – “Maak je niet te druk. Uiteindelijk ben jij de enige die kan bepalen of iets te veel is. Voel je je goed genoeg, dan kun je altijd nog ervoor kiezen om even te gaan. Maar laat je vooral niet door een ander vertellen wat je moet doen.”

Lekker even eruit

Melanie – “Mijn dochter, ons tweede kind, was nog geen twee weken oud toen we kerst gingen vieren bij mijn schoonouders. We hebben niet zo’n grote familie en mijn dochter heeft van het hele feest niets meegekregen en wij waren er lekker even uit. Mijn zoon kreeg alle aandacht van de familie, dat was ook fijn voor hem.”

Niet zeulen met je baby

Jasmine – “Ik zou lekker thuis blijven, eventueel kan je zeggen dat familie bij jullie welkom is, maar ik zou niet gaan zeulen tijdens de kerst met je baby. Lekker warm in je eigen huisje blijven, lekker eten en genieten.”

Zoveel liefde bij elkaar

Anja –cccccccccccccccc De herinneringen van neefjes, nichtjes en kleinkinderen met de feestdagen zijn one off a kind. De herinneren die je opbouwt vergeet je nooit meer. Zoveel liefde bij elkaar.”

Maak geen beloften

Wendy – “Maak geen beloften vooraf, maar vertel wat jij voelt. Misschien komt ze iets eerder en kunnen jullie wel even gaan. Maar luister vooral naar jezelf, naar je eigen gevoel. En misschien zegt je man ook wel als het eenmaal zo ver is en jullie zitten in jullie bubbel: ‘we blijven lekker thuis en zien volgend jaar wel weer’. Succes en vooral geniet van jullie wonder.”

Onze mooiste kerst

Priscilla – “Ons zoontje is 20 december 2013 geboren. We zijn eerste kerstdag bij mijn familie geweest en tweede kerstdag bij mijn schoonfamilie. Dit was onze mooiste kerst! We zijn vooral tijdens het eten geweest en oud en nieuw hebben we thuis gevierd met familie. Het is voor iedereen anders.”

Unpopular opinion: ‘Met kerst gaan we elk jaar weg met onze kinderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme