Dilemma: ‘Zal ik na de bevalling doorgaan met nachtdiensten op mijn werk?’ 

Persoonlijk Vera Guldemeester 4 dec 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Amber (31) haar dilemma voor: “Zal ik na de bevalling doorgaan met nachtdiensten op mijn werk?”

Inmiddels ben ik alweer zeven maanden zwanger. Nog een paar weken en dan ga ik met verlof. Ik ben dol op mijn werk, ook al is het soms zwaar. Normaal gesproken draai ik veel nachtdiensten, maar sinds ik zwanger ben hebben ze voor mij een uitzondering gemaakt. Daar ben ik erg blij mee. Laatst had ik een gesprek met mijn manager over de periode na mijn verlof en dat zette mij aan het denken.

Gesprek met manager

Hij vroeg namelijk hoe ik het na mijn verlof voor me zag. Ook vroeg hij of ik weer nachtdiensten wilde draaien of niet. Het rooster wordt namelijk al maanden van te voren gemaakt en dan kon hij daar rekening mee houden. Hij zei wel dat hij mij eigenlijk nodig had voor de nachten, maar hij had bij zijn vrouw gezien, hoe heftig nieuwe moeders het in het begin hebben. Hij wil het dus van mij laten afhangen.

Voordelen van nachtdiensten

Voor mijn zwangerschap vond ik, ondanks dat het soms zwaar was, heerlijk om nachtdiensten te draaien. Het was dan veel minder hectisch en mijn collega’s en ik konden tijdens die diensten veel meer voor elkaar krijgen dan wanneer ik een dienst overdag had. Ook krijg ik voor een nachtdienst veel meer betaald. Dat geld heb ik eigenlijk gewoon nodig.

Nadelen van nachtdiensten

Naast dat het goed is voor mijn portemonnee, lijkt het me wel heftig om nachtdiensten te combineren met een baby. Niet alleen voor mij, maar ook voor mijn man. Ik ben al snel zo’n drie tot vier nachten achter elkaar weg en dan komt alles op de schouders van mijn man. En overdag? Ik kan dan niet lekker slapen en opladen. Ik heb te maken met een baby die op een gegeven moment steeds langer wakker is. De baby gaat wel een paar dagen naar een kinderdagverblijf, maar mijn nachtdiensten zullen geregeld ook in het weekend vallen.

Doorgaan met nachtdiensten?

Nu zit ik dus met een dilemma. Zal ik de nachtdiensten na mijn verlof gelijk weer oppakken, omdat ik daardoor een hoger salaris heb? Of zal ik er mee wachten? Ik ben heel benieuwd hoe andere ouders, en dan vooral moeders met nachtdiensten, dat doen in combinatie met een baby. Doe jij de nachtdiensten gewoon? En zo ja, hoe heb jij dat dan geregeld, zodat het voor je partner ook goed vol te houden is? En hoe kom je zelf aan je slaap? Ik ben heel benieuwd.”

Eva (32): ‘Ik heb mij op mijn werk overspannen gemeld, om zo langer bij mijn baby te blijven’ 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen