Dilemma: ‘Zal ik met mijn pasgeboren baby de feestdagen bij familie vieren?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 27 nov 2023
Leestijd: 3 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Jet (33) haar dilemma voor: “Zal ik met mijn pasgeboren baby de feestdagen bij familie vieren?”

“Over een week ben ik uitgerekend. Ik kan niet wachten om na al die maanden eindelijk mijn dochter te ontmoeten. Ook mijn man kijkt uit naar haar komst. Hij is druk bezig om haar babykamer nog mooier te maken. Het lijkt soms wel of hij degene is met nesteldrang.

Bijna bevallen

Over een paar weken is het alweer Kerstmis. Mijn schoonfamilie geeft ieder jaar een groot kerstdiner, waarbij de hele familie van mijn man wordt uitgenodigd. Met aanhang en kinderen zijn we met ongeveer veertig mensen. De woonkamer en keuken worden leeggehaald en er komen lange tafels met stoelen te staan. Het is ieder jaar erg gezellig, maar dit jaar ligt het voor mij toch allemaal even anders. Voor mijn schoonouders niet, want of we nu een pasgeboren baby hebben of niet, ze verwachten dat we er dit jaar gewoon bij zijn.

Gewoon gaan

Mijn man zegt dat we gewoon moeten gaan, al is het maar een uurtje. Hij wil zijn ouders niet teleurstellen. Ik denk er anders over. Wat als ik pas over drie weken ga bevallen? Dan is het al bijna kerst! Ik zie het echt niet zitten om daar met een baby van een paar dagen oud heen te gaan. Al die mensen, ik moet er niet aan denken. En hoe zal ik mij een paar dagen na de bevalling voelen? Misschien kan ik nog helemaal niet lopen of heb ik overal pijn.

Niet zo aanstellen

Laatst had mijn schoonmoeder het weer over het kerstfeest. Op dat moment zei mijn man dat we er zeker bij zijn. Toen ik vertelde dat ik het op de dag zelf zou beslissen, werd dat niet goed ontvangen. Mijn schoonmoeder zei dat zij bij alle drie haar bevallingen na één dag alles weer kon, dus dat een bevalling niet zoveel voorstelde. Oftewel: ik moest me niet zo aanstellen.

Geen zin in drama

Ik kan alleen maar hopen dat ik binnenkort al beval en niet pas over een paar weken. Dan voel ik me tegen de tijd dat het kerst is hopelijk al wat beter. Ik zie het namelijk echt niet zitten om vrolijk kerst te vieren met mijn schoonfamilie, als ik verga van de pijn. Ook heb ik geen zin om een drama te creëren tussen mijn man en mijn schoonfamilie of tussen mij en mijn man. Ik weet dat kerst voor iedereen erg belangrijk is, maar ik vind dat ik ook aan mijzelf mag denken. Ik ben benieuwd hoe anderen hierover denken: zou jij met een pasgeboren baby de feestdagen bij familie vieren of lekker thuis in je bubbel blijven?”

Dilemma: ‘Ik vrees dat een vriendin niet per ongeluk, maar met opzet zwanger is geraakt’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen