Dreumes Sinterklaascadeaus geven? ‘Ik vind het te triest voor woorden als je je kind niks geeft’

Ouderschap Wilma Groothuis 27 nov 2023
Leestijd: 4 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Diede (28). Het dilemma luidde: “Moet ik mijn dreumes Sinterklaascadeaus geven, omdat de rest van de familie ook krijgt?” Hier hadden meerdere Famme-lezers een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Sinterklaascadeaus

“We gaan met de hele familie Sinterklaas vieren. Mijn man en ik zijn samen met onze dreumes ook van de partij. Nu vind ik het niet nodig dat mijn dochter Sinterklaascadeaus krijgt, want ze begrijpt het hele Sinterklaas-gebeuren toch niet. Sowieso is ze nog te jong om überhaupt iets van cadeautjes te snappen. Toen ik dit een keer liet vallen, was lang niet iedereen het hiermee eens. Daardoor ga ik toch twijfelen: moet ik mijn dreumes Sinterklaascadeaus geven, omdat de rest van de familie ook krijgt? Of moet ik gewoon naar mijn eerste ingeving luisteren en het geld daarvoor besparen?”

Meningen van Famme-lezers

Lees hier het hele dilemma van Diede. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Diede haar dilemma: “Moet ik mijn dreumes Sinterklaascadeaus geven, omdat de rest van de familie ook krijgt?”

Trieste actie

Els – “Oké, dus iedereen krijgt cadeautjes, ook de volwassenen op een kinderfeest, maar het kleinste kind niet? En jij denkt dat ze daar gezellig bij blijft? Succes hoor, maar ik vind het een trieste actie.”

Verdrietig worden

Esmeralda – “Ik denk dat jouw kindje er wel verdrietig van wordt als ze iedereen gezellig ziet scheuren en blij ziet zijn met cadeautjes. Je kan eventueel iets van haarzelf inpakken, maar je zou ook een setje kleding of iets nuttigs kunnen kopen, zodat ze wel gezellig mee kan doen. Dat is helemaal aan jou natuurlijk, maar ik denk dat zo’n kleintje meer voelt en denkt dan je doorhebt. Het zou voor haar best onbegrijpelijk kunnen zijn als iedereen leuk cadeautjes uitpakt en zij niet.”

Andere kinderen

Ramona – “Ik zou zeker wat kopen. Al is het maar omdat het anders voor de iets oudere gelovende kinderen niet te begrijpen is dat jouw kind niks krijgt. En mijn kinderen begrepen het met die leeftijd ook nog niet, maar genoten er wel van.”

Normale dingen

Dawina – “Ik zou gewoon dingen inpakken die je normaal ook zou geven of kopen, zoals een pak luiers, een nieuwe romper of een warm vestje. Of ga even langs de kringloop, daar hebben ze ook erg leuk speelgoed voor maar 1 of 2 euro. Of koop een paar slofjes, nieuwe sokken, een badjasje, een onesie of alvast een badpakje voor de zomer.”

Het kindje van 4 jaar merkt het wel

Lisanne – “Jouw kind merkt het misschien niet als ze niks krijgt, al hoewel ik dat betwijfel met anderhalf jaar oud, maar dat kindje van 4 jaar merkt het misschien wel. Overigens kan je ook iets nuttigs kopen als je het niet nodig vindt om iets aan speelgoed te kopen, zoals een setje kleding in de volgende maat en dat inpakken. Maar heel duur hoeft het niet te zijn. Zelf hebben we bijvoorbeeld bij de Action voor 4 euro een hele leuke houten puzzel gekocht voor onze baby.”

Te triest voor woorden

Priscilla – “Serieus, ga je aan ons vragen of je je kind wel of geen cadeautje moet geven? Mijn kinderen krijgen het hele jaar door hier en daar een cadeautje. Ze vinden het prachtig om dingen uit te pakken, vaak is het inpakpapier nog leuker dan het cadeau zelf. Ik vind het te triest voor woorden als je je kind niks geeft, omdat het een dreumes is. Als je het geld heb om minstens één cadeautje te kopen, doe dat dan!”

Je eigen kind niet overslaan

Marieke – “Mijn ervaring is dat een dreumes zich zo snel ontwikkelt, dat hij of zij ook weer ander speelgoed nodig heeft. Dat kun je dan mooi met Sinterklaas geven. Zeker als iedereen cadeaus krijgt, zou ik je eigen kind niet overslaan.”

Niet zo moeilijk doen

Manon – “’Zonde van het geld’ klinkt alsof je er een veel te groot ding van maakt. Geef je dreumes gewoon een klein cadeautje, al is het een mooi nieuw shirt of broekje. Iets nuttigs of iets goedkoops, ik zou niet zo moeilijk doen. Onze zoon krijgt niets, maar hij heeft ook geen Sinterklaasfeest. Als wij ergens heen zouden gaan waar iedereen iets krijgt behalve hij, dan zocht ik gewoon iets van een paar euro uit. Of iets wat hij toch al nodig had.”

13 Famme-lezeressen vertellen hoeveel ze uitgeven aan Sinterklaas: ‘Wij doen 100 euro per kind’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme