Unpopular opinion: ‘Met kerst gaan we elk jaar weg met onze kinderen’

Persoonlijk Laura Saija 30 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

Elke week delen we een unpopular opinion rondom het ouderschap. Deze week spreken we Sophie (38).

Sophie kreeg elk jaar zoveel stress van de feestdagen dat ze besloot het roer om te gooien. De feestdagen worden nu elk jaar in het buitenland gevierd met haar partner en kinderen. “Onze families vinden het heel jammer en vragen elk jaar of we niet willen blijven”, vertelt ze.

Kerst

“Kerst en Oud & Nieuw waren voor mij altijd de meest stressvolle dagen van het jaar. Vooral toen ik kinderen kreeg. Er werd nog steeds hetzelfde van mij verwacht door mijn familie, alleen had ik nu ook nog kinderen erbij.

Voor twee hele families cadeaus kopen, een gerecht voorbereiden voor mijn eigen familie en mijn schoonouders, dan ook nog alle kerstborrels van vrienden en van werk. Tussendoor nog de verjaardag van mijn dochter en mijn vriend Aron. Het lukte me niet meer.

Overslaan

Ik zag ik september al op tegen de feestdagen in december. Ook Aron zag hoe veel stress ik van de feestdagen had, vooral nu met de kinderen erbij. Hij stelde voor dat we een keer op vakantie zouden gaan in de laatste week van het jaar. Gewoon lekker de hele boel overslaan en ontspannen met de kinderen.

Eerst vond ik het maar een gek idee, omdat we twee families teleur moeten stellen. Voor mijn moeder is kerst een hele belangrijke feestdag. Niet alleen door haar geloof, maar ook om het samenzijn met de familie.

Teleurstelling van familie

Ik heb in mijn hele leven nog nooit kerst met mijn familie overgeslagen. Ook mijn schoonfamilie hecht heel veel waarde aan de feestdagen en het samenzijn op deze specifieke dagen. Er komt zelfs familie uit het buitenland om de feestdagen samen met ons te komen vieren. Echt het ‘Driving home voor Christmas’-gevoel.

Hoe meer ik begon na te denken over het idee van een vakantie aan het eind van het jaar, hoe enthousiaster is werd. De enige reden om het niet te doen was eigenlijk de teleurstelling van de familie.

Goed bevallen

Gelukkig waren we er vroeg bij, zodat de familie vanaf de zomer al aan het idee kon wennen dat we er dit jaar een keer niet bij waren. Eenmaal in december vonden ze het heel jammer, maar ze hadden zich er al op ingesteld.

Uiteindelijk beviel de vakantie naar Gran Canaria ontzettend goed. Ik was blij dat we lekker in het zonnetje konden zitten en alle sociale verplichtingen aan ons laars konden lappen. Meteen in januari keek ik al naar een mooie vakantie voor het jaar daarna.

Onszelf

We gaan nu voor het vierde op rij op vakantie met de feestdagen. Onze families vinden het heel jammer en vragen elk jaar of we niet willen blijven. Toch blijven we voor onszelf kiezen.

Aimee (31): ‘Mijn moeder wil kerst niet organiseren, nu moet ik alles doen met twee kleine kinderen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme