Laura Saija
Laura Saija Bevallen 30 nov 2023
Leestijd: 2 minuten

15 tips voor een relaxte bevalling

De bevalling is een prachtige , maar overweldigende gebeurtenis. De gedachte alleen al, kan spanning met zich mee kan brengen. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je een relaxte bevalling tegemoet kunt gaan.

Hier zijn 20 waardevolle tips om je te helpen een ontspannen bevalling te ervaren en vol vertrouwen de geboorte van je baby tegemoet te gaan.

1. Bereid je voor met zwangerschapsyoga

Neem deel aan prenatale yogasessies om je lichaam te versterken en te leren hoe je met ademhalingstechnieken stress kunt verminderen. Dit zal je helpen om meer in contact te komen met je lichaam en geest.

2. Ademhalingsoefeningen voor ontspanning

Leer diepe ademhalingstechnieken om kalmte te bevorderen. Bewuste ademhaling helpt niet alleen tijdens de bevalling, maar ook in het dagelijks leven.

3. Visualisatie en meditatie

Creëer mentale beelden van een rustige en vlotte bevalling. Meditatie kan je helpen om je geest te centreren en angst los te laten.

4. Stel een geboorteplan op

Bespreek met je verloskundige je wensen en verwachtingen. Het hebben van een geboorteplan kan je een gevoel van controle geven. Onthoud wel dat dit nooit echt een leidraad is van wat daadwerkelijk gaat gebeuren, maar het kan fijn zijn om bij de hand te hebben.

5. Bereid je partner voor

Betrek je partner bij de voorbereidingen. Samen oefenen en informatie delen versterkt de band en wekt het gevoel van steun op.

6. Massage

Aanraking kan kalmerend werken en de bloedcirculatie verbeteren. Zorg dat er iemand aanwezig is bij de bevalling die goede massages kan geven.

7. Luister naar ontspannende muziek

Maak een playlist met rustgevende muziek. Het luisteren naar je favoriete muziek kan stress verminderen en een kalmerende sfeer creëren.

8. Blijf actief

Blijf in beweging met lichte oefeningen zoals wandelen. Beweging verminderd stress en spanning in het algemeen. Wist je dat je (als je lichaam het toelaat) tot het laatste stadium van de zwangerschap kan sporten?

9. Tijd voor rust

Neem voldoende rust, zelfs als dat betekent dat je overdag dutjes doet. Een uitgerust lichaam kan beter omgaan met de uitdagingen van de bevalling.

10. Positieve affirmaties

Herhaal positieve affirmaties om zelfvertrouwen op te bouwen. Zinnen als “Ik ben sterk” en “Mijn lichaam weet wat het moet doen” kunnen krachtig zijn.

11. Informatie over pijnbestrijdingsopties

Ken je pijnbestrijdingsopties en bespreek deze met je zorgverlener. Informatie geeft je de controle over je keuzes.

12. Focus op het nu

Laat zorgen over de toekomst los en focus op het huidige moment. Mindfulness kan helpen om angst en spanning te verminderen.

13. Blijf op de hoogte

Blijf op de hoogte van wat er gebeurt, vraag om updates en betrek jezelf bij het proces. Het gevoel van betrokkenheid kan geruststellend zijn.

14. Warmte

Maak gebruik van warmte, zoals een warm bad of warme kompressen, om spieren te ontspannen en pijn te verlichten.

15. Doula

Overweeg de hulp van een doula. Doula’s bieden emotionele en fysieke ondersteuning tijdens de bevalling.

Een orgasme tijdens de bevalling? Het is écht mogelijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme