Een orgasme tijdens de bevalling? Het is écht mogelijk

Zwanger Maartje Scheffer 27 mei 2023
Leestijd: 4 minuten

Dat de bevalling ‘een mooie ervaring’ is maar vooral pijn doet, is wat je normaal gesproken hoort. Maar een orgasme krijgen tijdens de bevalling? Dat klinkt onmogelijk, maar toch overkomt het sommige vrouwen. Is een hoogtepunt tijdens het bevallen voor iedereen weggelegd?

Als je zelf een nare bevallingservaring hebt gehad of bent opgegroeid met het idee dat een bevalling ondraaglijke pijn doet, klinkt een orgasme tijdens de bevalling vast ongeloofwaardig. Toch is er zelfs een boek over geschreven, onderzoek naar gedaan en een documentaire over gemaakt.

Een orgasme tijdens je bevalling

Hoe dat zou kunnen? Door de liefdeshormonen endorfine en oxytocine die vrijkomen, wordt de pijn tijdens een natuurlijke bevalling altijd enigszins onderdrukt. Daarnaast ligt de baby erg dicht bij de seksuele organen, waardoor de baarmoeder, vagina en clitoris gestimuleerd kunnen worden.

Tel daar de samentrekkingen van de baarmoeder bij op, en als je je dan écht goed kunt ontspannen zou je een orgasme kunnen ervaren. Uit dit onderzoek blijkt dat vrouwen meerdere keren tijdens het bevallen een orgasme kunnen ervaren, die ieder tien tot vijftien seconden kunnen duren. Volgens dit onderzoek ervaart slechts een klein deel van de vrouwen de orgasmic birth: namelijk een geschatte 0,3 procent.

De kans is dus erg klein dat het je overkomt, maar Caroline Flint, een bekende verloskundige uit Engeland, vindt dat dit fenomeen meer aandacht verdient en schreef erover in haar boek Do Birth. Zij raadt vrouwen zelfs aan om zich tijdens de bevalling seksueel te laten stimuleren door haar partner, zodat er extra oxytocine vrijkomt en het een plezierige ervaring kan worden.

Iets voor jou?

Het verloop van een bevalling kun je niet plannen, en een orgasme ook niet. Of je een hoogtepunt kunt bereiken tijdens de geboorte van je kind, is in ieder geval afhankelijk van welke vorm van stimulatie jij tot een hoogtepunt kunt komen, en of je ook op die manier wordt gestimuleerd.

Sommige vrouwen zijn namelijk gevoeliger voor clitorale stimulatie, en anderen voor stimulatie dichtbij de baarmoeder. De eerste groep vrouwen heeft wellicht een minder grote kans om tot een hoogtepunt te komen, omdat die stimulatie niks is vergeleken met wat je door de weeën voelt in je baarmoeder voelt. Wel kan clitorale stimulatie helpen oxytocine aan te maken en daardoor extra te relaxen.

Vrouwen die klaarkomen tijdens de bevalling, zullen eerder een vaginaal orgasme krijgen. Hiervoor moet de baby wel precies langs de G-spot komen en moet jij hier erg gevoelig voor zijn. Ook moeten de samentrekkingen van de baarmoeder voor jou erg fijn aanvoelen, in plaats van pijnlijk. En daar houdt het voor veel vrouwen al op, en dat is ook helemaal niet erg.

Geen orgasme, toch een fijne bevalling

Hoewel een orgasme tijdens de bevalling dus wel mogelijk is, hoef je er zeker niet een te verwachten en kun je er beter niet je einddoel van maken. Je kunt wel een hoop dingen doen om je bevalling een minder pijnlijke, en zelfs een fijne ervaring te maken:

Mentale voorbereiding

Hoe je de bevalling ziet zal een hoop bepalen. Ben je namelijk overtuigd dat bevallen hysterische pijn doet, dan zal je waarschijnlijk bij de eerste weeën zenuwachtig en bang worden. Angst zorgt voor de aanmaak van adrenaline in het lichaam, wat de aanmaak van oxytocine in de weg staat. Dat betekent: minder natuurlijke pijnstiller in je lichaam, meer pijn, en een grotere kans dat de ontsluiting niet goed vordert, wat de kans op een kunstverlossing groter maakt.

Sta je dus pessimistisch tegenover de bevalling, ga daar dan over in gesprek met je verloskundige of doula. Of doe een cursus hypnobirthing, om iets relaxter de bevalling in te gaan. Zo zal je lichaam beter kunnen ontspannen en de bevalling uiteindelijk beter kunnen vorderen!

Badbevalling

In bad bevallen is voor veel vrouwen een goede manier om de weeën op te vangen en wat beter te kunnen ontspannen. Een goed idee dus om een badbevalling als optie te hebben tijdens een thuis- of ziekenhuisbevalling.

Lichamelijk contact

Massages, knuffelen met je partner en zelfs zoenen kan ervoor zorgen dat je meer oxytocine aanmaakt. Daardoor kun je de pijn beter aan en kun je beter ontspannen.

Fijne ruimte

In een ruimte waarin jij je veilig en fijn voelt kun je beter ontspannen. Zorg dus het liefst voor een donkere ruimte, waar jij het knus maakt door middel van bijvoorbeeld kaarsen, muziek en misschien een geboortealtaar.

Bevallingshoudingen

Voor sommige vrouwen kan bevallen op haar handen en knieën het fijnst zijn, voor anderen op haar zij op bed, of gehurkt. Ga vooral op zoek naar de houding die voor jou het best werkt, samen met je verloskundige of partner. De juiste houding helpt je namelijk enorm de weeën op te vangen!

Durf je over te geven

Je hebt weinig zelf in de hand tijdens de bevalling, dus durf je over te geven aan het proces. Als jij niet tegen de weeën in probeert te gaan zal je vele malen beter kunnen ontspannen.

11 dingen die je nog niet wist over het (vrouwelijk) orgasme

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme