Nieuw bevalcentrum geopend vanwege capaciteitsproblematiek

Nieuws Wilma Groothuis 26 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Hoe vervelend is het als je op het punt staat om te bevallen, je naar het ziekenhuis moet vanwege medische redenen, maar je daar wordt geweigerd? Helaas komt dit toch met regelmaat voor en daar moet verandering in komen. Namelijk door middel van een bevalcentrum, dachten de verloskundigen van Amsterdam-Amstelland.

De Eerstelijns Verloskundigen van Amsterdam-Amstelland (EVAA) openen deze zomer een ‘vrijstaand’ geboortecentrum: Bevalcentrum Zuid.

Ziekenhuizen buiten de regio

“Uit ons regiobeeld en ROAZ (Regionaal Overleg Acute Zorgketen, red.) data blijkt dat sinds 2018 jaarlijks zo’n 1.000 vrouwen verwezen worden naar ziekenhuizen buiten de regio. Een tekort aan gespecialiseerd verpleegkundigen is de grootste reden hiervoor. Dit levert veel weigeringen aan de voordeur op”, vertelt Antje-Martje Bakker, directeur van EVAA. Afgelopen zomer bevielen zestig vrouwen noodgedwongen thuis, waarvan 24 een medische (plaats) indicatie hadden.

Ook Tineke van Schuppen, verloskundige in Amsterdam Zuid en één van de initiatiefnemers van Bevalcentrum Zuid herkent het probleem: “Als verloskundige moet ik inmiddels structureel meerdere ziekenhuizen bellen om een plek te vinden voor mijn cliënten als ik hen moet verwijzen op medische gronden, maar ook voor een poliklinische bevalling. Met regelmaat belanden we in Hilversum, Alkmaar of nog verder”.

Innovatief bevalcentrum

De verloskundigen, ziekenhuizen en kraamzorgorganisaties werken gezamenlijk hard aan oplossingen. EVAA opent in dit kader half juli een innovatief bevalcentrum in Amsterdam Zuid, welke in staat is onnodige medische verwijzingen te verminderen en plek kan bieden aan vijfhonderd tot zeshonderd gezonde barende vrouwen.

Bevalcentrum Zuid staat los van een ziekenhuis en biedt gezonde zwangere vrouwen, welke niet thuis willen of kunnen bevallen, een sfeervolle bevalomgeving met vrije beschikking tot bevalbaden en lachgas. “Deze ontwikkeling is uniek in Nederland en wordt geïnteresseerd gevolgd door andere regio’s”, vertelt Bakker.

Bevalcentrum West

De verloskundigen van EVAA richtte in 2007 al eerder een bevalcentrum op met gelijke faciliteiten: Bevalcentrum West in OLVG West. “Bevalcentrum West toont al jaren op rij aan dat de combinatie van deze faciliteiten zorgen dat het aantal medische verwijzingen dertig procent lager ligt dan vanuit een poliklinische bevalling. Het aantal verwijzingen voor pijnstilling ligt zelfs vijftig procent lager”, vertelt Bakker.

“Op deze manier is de kwaliteit van de zorg hoger en de druk op de ziekenhuizen lager. Deze zorg zou voor iedereen toegankelijk moeten zijn.” Om dit te bereiken is EVAA in gesprek met zorgverzekeraars over contracten van het nieuwe centrum. Daarnaast begonnen zij een crowdfunding om de niet vergoedde kosten te dekken.

Op een rij: de voor- en nadelen van op je rug bevallen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme