Op een rij: de voor- en nadelen van op je rug bevallen

Zwanger Laurien Bleeker 3 mrt 2023
Leestijd: 4 minuten

Wanneer je zwanger bent krijg je vaak vele, ongevraagde maar meestal goedbedoelde, adviezen, zo hebben wij ook ervaren. Vooral over wat je wel en niet moet doen tijdens je bevallen. En dat is grappig, want is er juist helemaal niks wat je wel of niet moet op dat kwetsbare moment. Beval vooral zoals jij dat wil, maar lees je wel goed in van tevoren. Zodat je weet wat je te wachten kan staan en met welke situaties je te maken kan krijgen. Om je een handje op weg te helpen zetten we hieronder de voor- en nadelen van op je rug bevallen op een rij.

Ken je de voordelen en de nadelen van deze bevalpositie, dan weet je op het moment suprême veel beter wat je te doen staat: juist wel of juist niet op je rug gaan liggen. Maar liefst tachtig procent van de barende vrouwen ligt op haar rug. Soms omdat de zorgverlener dat wil, omdat het gemakkelijker is voor hem of haar. De zorgverlener kan dan namelijk alles goed zien en overal goed bij. Echter blijkt dat het voor de barende vrouw en haar baby vaak de minst optimale bevalpositie is.

Nadelen van op je rug bevallen

Er zijn namelijk een stuk meer nadelen dan voordelen van op je rug bevallen. Dit zijn de nadelen:

  • Het is geen natuurlijke houding: als je naar het toilet moet lig je ook niet op je rug. Bovendien gaat je stuitje iets open staan wanneer je bevalt, met een reden natuurlijk. Lig je op je rug dan is daar minder ruimte voor: je houdt je stuitje als het ware tegen met je matras.
  • Wanneer je op je rug bevalt is er minder ruimte voor de baby. De ruimte in je bekken wordt namelijk wat kleiner en dat kan leiden tot een moeizamere bevalling. Vooral als de baby wat groter is of wanneer de zwangere vrouw een smal bekken heeft. Feit: beval je op handen en knieën dan is je bekken twee centimeter groter in diameter. Dat kan veel verschil maken.
  • Ook trekt de baarmoeder minder effectief samen als je op je rug ligt. Het resultaat is dat je ontsluiting niet goed vordert waardoor er een kans bestaat dat de zorgverlener sneller wil overgaan tot interventies. Zoals een knip of de vacuümpomp.
  • Op je rug moet je harder werken tijdens het persen, de zwaartekracht helpt je immers niet mee. Bevallen kan daardoor pijnlijker zijn. Bovendien raak je sneller vermoeid en dat kan ook weer nadelige gevolgen hebben.
  • Ten slotte is de bloedtoevoer naar de baby verminderd wanneer je op je rug ligt. Dit komt omdat het gewicht van de baarmoeder op de ader drukt die naar het hart van de baby gaat.

Voordelen van een rugbevalling

  • Heb je het gevoel dat je bevalling heel snel of zelfs te snel gaat? Dan kan het slim zijn om even op je rug te gaan liggen tijdens het bevallen. In deze houding kan je de bevalling iets afremmen.

Bevallen in de positie die jij wil

Van tevoren weet je niet hoe je lichaam gaat reageren op je bevalling. Luister naar je intuïtie en volg je lichaam tijdens het bevallen. Of dat nu op je rug is of in een andere positie: voelt het voor jou goed, dan is het goed.

Moeder Laurien (drie kinderen): “Tijdens mijn eerste thuisbevalling lag ik op mijn rug en dat was prettig. Mijn bevalling ging heel rustig en ik lag goed. Wel merkte ik dat de ontsluiting rond de zes centimeter een tijdje bleef hangen. Bij mijn tweede thuisbevalling bleek dit weer het geval, ook toen lag ik op mijn rug tijdens het opvangen van de weeën. Mijn tweede is uiteindelijk geboren terwijl ik stond: de zwaartekracht hielp een handje mee.

Bij de derde thuisbevalling bleef ik zo lang mogelijk staan en dat merkte ik. De zwaartekracht deed haar ding en in no time kwam de bevalling op gang. Ik voelde dat ik in bad moest gaan liggen en even later bewoog mijn lichaam zonder nadenken in een andere positie. Kort na dat moment werd mijn baby geboren. Ik vergeet het nooit meer: het voelde alsof ik niks hoefde te doen en mijn lichaam alles onder controle had.”

Deze lichaamsveranderingen blijven (ook na de bevalling)

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme