Deze lichaamsveranderingen blijven (ook na de bevalling)

Body Sophie Nortier 14 feb 2023
Leestijd: 5 minuten

Wanneer je zwanger wilt worden weet je dat je lijf zal veranderen. Maar die buik verdwijnt weer als de baby eruit is, net als de rest van de lichamelijke veranderingen… toch?

Niet helemaal. Ja die buik waar je kleintje in is gegroeid verdwijnt nadat de baby is geboren. Maar de kans dat je blijvende lichaamsveranderingen eraan overhoudt is groot. Wat overigens niet erg is, want ze horen bij het werk dat je lichaam doet in die negen maanden tijd.

Blijvende lichamelijke veranderingen na de bevalling

Dit is een aantal van die lichaamsveranderingen die je blijvend bij je draagt.

1. Je haar valt uit, verandert van kleur of textuur

Onder invloed van het hormoon oestrogeen krijgt je haar tijdens de zwangerschap een ware boost. De groei wordt gestimuleerd, je lokken worden veel dikker en je krijgt die natuurlijke shine die je anders enkel ziet in een reclame voor Pantene of Andrélon.

Na de bevalling komt je haar echter terug in zijn normale cyclus, waardoor menig vrouwen last krijgen van haaruitval. En je verliest veel haar. Bijna een halve pruik per douchebeurt. In de meeste gevallen groeit dit na verloop van tijd (grotendeels) weer terug. Maar niet altijd.

Daarbij kan ook de kleur van je haar licht wijzigen. En zelfs de structuur van je haar kan veranderen.

2. Je borsten krimpen

Een van de meest bekende lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap is de groei van je borsten. Maar hoewel ze in die periode makkelijk kunnen verdubbelen in grootte, is dat niet een van de blijvende effecten.

Sterker nog, wanneer je borsten geen melk meer produceren, bestaat de kans dat je meisjes een cupje kleiner worden dan voor je zwangerschap.

Overigens zijn je borsten aan meer factoren onderhevig dank enkel de zwangerschap, dus kan daar in de verdere toekomst nog van alles aan veranderen. Wél zal de huid een stuk versoepelen waardoor ze niet meer zo pront omhoog staan.

Maar ach, we zijn al lang genoeg meisje geweest. Een vrouwenlichaam is een levend kunstobject, en deze veranderingen horen daarbij.

3. Je menstruaties zijn heviger

Na de bevalling is het normaal dat je nog enkele weken last hebt van bloedingen. Zowel bij een natuurlijke bevalling als bij een keizersnede.

In de meeste gevallen keert je menstruatie terug twee weken nadat je gestopt bent met borstvoeding geven. Veel vrouwen merken op dat hun menstruatie na de bevalling gepaard gaat met meer bloedverlies dan voor de zwangerschap.

En ook de kans op PMS wordt een stuk groter.

4. Je lichaam is breder

Oké, dat de buik groeit tijdens een zwangerschap is niet meer dan normaal. Maar wist je dat een van de lichamelijke veranderingen tijdens de zwangerschap ook is dat je ook in de breedte zult groeien?

In je borstkas wordt meer ruimte gecreëerd voor de groei van de baby. En voor een vlotte bevalling zullen ook je heupen iets wijder worden. Het is dan ook normaal dat je na de bevalling niet onmiddellijk je normale heupen en borstkas terug krijgt.

Bij sommige vrouwen die na de bevalling terug op hun pre-babygewicht zijn, heeft hun figuur niet meer de pre-babyvorm aangenomen en zullen ze toch nieuwe broeken moeten kopen.

5. De donkere lijn op je buik blijft

Ook je huid verandert tijdens de zwangerschap onder invloed van hormonen. Zo kunnen je tepels donkerder worden. En vreemd genoeg ontstaat er bij sommige vrouwen ook een donkere lijn, genaamd Linea Nigra. Deze loopt dwars over je buik geen.

In veel gevallen verdwijnt deze lijn weer na de bevalling, zodra je terug op een normaal hormonenpeil komt. Maar bij sommige vrouwen blijft die lijn permanent aanwezig. Deze zou je, in overleg met een dermatoloog, kunnen laten verwijderen

6. Een schoenmaat groter

Wanneer je een baby verwacht, zwelt letterlijk elk lichaamsdeeltje op. Je favoriete hakken aantrekken kan een ware hel zijn.

Maar ook na de zwangerschap bestaat de kans dat je niet zomaar je voeten in je favoriete schoenen kan laten glijden. Zo zijn er vrouwen die na de zwangerschap achterblijven met een grotere schoenmaat.

Op zich hoeft deze lichamelijke verandering geen drama te zijn, want het geeft je een geweldig excuus om nieuwe schoenen te gaan kopen!

7. Je vingers blijven dikker

Net als je voeten zwellen ook je vingers op. Maar ook na de bevalling kan het zijn dat je trouwring je niet meer past. Soms lijkt het er zelfs op dat je knokkels zijn veranderd van vorm.

8. Je wordt sneller dronken

Tijdens de zwangerschap was je waarschijnlijk negen maanden lang nuchter. De kans is dus groot dat je na je bevalling na al een half wijntje aangeschoten bent.

Dit is helemaal niet gek, aangezien je net 40 weken zonder alcohol hebt doorgebracht en je dus dezelfde tolerantie hebt als toen je je allereerste biertje dronk.

9. Striae

Misschien wel de meest bekende (en beruchte) lichaamsverandering na de zwangerschap. De onderhuidse scheuren in het bindweefsel als gevolg van een snelle groei waarop de huid niet is berekend.

In het begin zijn ze paars, maar na verloop van tijd zullen ze lichter kleuren en een stuk minder opvallen. Veel vrouwen schamen zich ervoor, maar dat is absoluut niet nodig!

Ook dit is slechts een herinnering aan de wonderlijke taak die het moederlijf heeft verricht. Én een die vele, vele vrouwen met jou hebben.

Laat je inspireren door deze vrouw die haar lijf viert voor alles dat het voor haar heeft gedaan…

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 
Een bericht gedeeld door Sarah Nicole Landry (@thebirdspapaya)

Lees ook:

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme