Dit gebeurt er in je lichaam als je een orgasme krijgt

Body Winnie Verswijvel 14 mei 2021
Leestijd: 2 minuten

Het is een blijft een fascinerend fenomeen: tot een orgasme komen. Maar heb je je weleens afgevraagd wat er eigenlijk in je lichaam gebeurt als je een orgasme krijgt? Wij zochten het uit.

Een orgasme wordt vaak gezien als de ultieme climax bij seks. Hoewel een orgasme natuurlijk niet altijd het hoofddoel moet zijn (sterker nog: het kan juist heel bevrijdend zijn om daar juist níét de focus op te leggen, maar om gewoon te genieten van het moment), is het wel heel interessant om te kijken naar wat er in ons lichaam gebeurt tijdens zo’n hoogtepunt.

Dit artikel verscheen eerder op Bedrock.nl.

Dit gebeurt er in je lichaam tijdens een orgasme

Tijdens seksuele activiteiten bouwen we seksuele spanning op. Wanneer die spanning op een gegeven moment een hoogtepunt bereikt, beslist ons lichaam om die spanning te ontladen. Je raadt het al: die ontlading noemen we dus een orgasme.

Ons lichaam reageert op die spanningsontlading door een verhoogde hartslag, een verhoogde bloeddruk, een versnelde ademhaling en het ongecontroleerd opspannen van bepaalde spiergroepen: zowel rondom onze geslachtsdelen als in de rest van ons lichaam.

Vijf verschillende soorten orgasme van een vrouw én hoe je ze krijgt

Orgasmes en hormonen

Het zal je niet verbazen dat er tijdens een orgasme heel wat hormonale activiteit plaatsvindt. Sterker nog: tijdens een orgasme draaien je hersenen overuren om een gigantische rush aan hormonen en neurotransmitters door je lichaam te jagen. Een van de belangrijkste hormonen tijdens een orgasme is dopamine, hét geluksstofje dat instaat voor gevoelens van plezier, verlangen en motivatie.

5 tips voor intensere orgasmes

Ook oxytocine is een belangrijk hormoon bij orgasmes. Oxytocine kennen we als het knuffelhormoon dat verantwoordelijk is voor gevoelens van hechting en b. Snap je nu waarom we na een orgasme zo graag nog even napraten in de armen van onze partner? Tot slot is ook het hormoon prolactine heeft een sleutelrol: deze stof staat in voor dat bevredigende gevoel na zo’n climax.

Ook interessant is dat je hersenactiviteit gaat vertragen als je een orgasme hebt bereikt. Dit verklaart waarom je je rustiger en slaperiger voelt na een seksuele climax. Kortom: heb je moeite met ‘s nachts in slaap te komen? Je weet wat je te doen staat…

Een orgasme tijdens je zwangerschap: hoe zit dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen