Een orgasme tijdens je zwangerschap: hoe zit dat?

Kinderen Maaike van de Graaf 28 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Tijdens je zwangerschap zijn orgasmes vaak intenser vanwege de betere doorbloeding van je vagina, schaamlippen en clitoris.

Maar kan het kwaad om een orgasme te krijgen als je zwanger bent? En wat kunnen de effecten zijn van een orgasme? Wij leggen het je uit.

Heb je nog nooit een orgasme gehad? Dan kan het je tijdens de zwangerschap zomaar overkomen! Dit komt door betere doorbloeding en een hoger vochtgehalte in je buik, wat de druk verhoogt op jouw vagina en het gebied extra gevoelig maakt.

Een orgasme tijdens je zwangerschap: een ander gevoel

Klaarkomen kan anders aanvoelen als je zwanger bent. Soms intenser en heel fijn, en soms een klein beetje te gevoelig. Maar maak je geen zorgen, dit kan zeker geen kwaad voor jou of je baby. Alleen als je een verhoogd risico op een vroeggeboorte hebt, kan de arts je het advies geven niet meer klaar te komen.

  • Het 1e trimester
    Je hoeft niet bang te zijn dat je orgasme een miskraam kan veroorzaken. De baarmoeder trekt tijdens een orgasme samen maar is niet te vergelijken met een wee. Je kind is bovendien zo klein dat deze niets merkt van het orgasme.
  • Orgasme in het 2e trimester
    Als je in het tweede trimester een orgasme krijgt, kan dit aanvoelen als een harde buik. Dit voelt alsof je buik zich opbolt tot een harde voetbal. Dit is niet per se pijnlijk, maar geeft een strak en gespannen gevoel in de buik. Het is geheel ongevaarlijk voor de baby. Wel kan hij het orgasme voelen, omdat hij nu dichter tegen je baarmoederwand aan ligt. Kijk dus niet gek op als hij beweegt na een orgasme.
  • In het 3e trimester
    In het laatste trimester kun je na het krijgen van een hoogtepunt vaker een oefenwee krijgen. Dit geeft een beetje vervelend, gespannen gevoel, maar kan zeker geen kwaad! Een orgasme veroorzaakt zo richting het einde van je zwangerschap ook géén ontsluiting. Soms wordt een orgasme wel gebruikt om de bevalling op te wekken, maar wees niet bang, dit heeft geen enkele zin als je nog niet richting je uitrekendatum bent. Je lichaam reageert alleen als het aan het einde van je zwangerschap echt klaar is voor de bevalling. In dat geval kan een orgasme het laatste zetje zijn dat je lichaam nodig heeft.

Klaarkomen na de bevalling

Seks na de bevalling voelt vaak anders, je lichaam heeft tenslotte veel meegemaakt. Je baarmoeder is nog erg gevoelig na de bevalling en het kan daardoor pijnlijk zijn om klaar te komen. Het schrikt sommige vrouwen ook af omdat het gevoel ze doet denken aan een wee. Gelukkig neemt de gevoeligheid na een aantal weken af.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme