Sherita Jager
Sherita Jager Lifestyle 28 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Zes redenen waarom het gebruik van azijn beter is dan wasverzachter

Azijn maakt je kleding zacht, maar heeft nog veel meer voordelen, iets wat wasverzachter niet heeft. Wij leggen je uit waarom je beter azijn kunt gebruiken voor jouw was.

Iedereen houdt van schone en fris ruikende was. In veel gevallen gebruiken we hiervoor een wasverzachter. Maar eigenlijk is wasverzachter niet helemaal nodig en in sommige gevallen is het zelfs schadelijk. Een betere optie voor wasverzachter is azijn en dit zijn de redenen waarom.

Zes redenen waarom het gebruik van azijn beter is dan wasverzachter

1. Het gaat verkleuring tegen

Azijn beschermt je bonte en zwarte was tegen verkleuringen. Daarnaast helpt het vlekken verwijderen en gaat het vieze geurtjes tegen. Als je de was uit de wasmachine haalt, ruik je de azijn nog. Niet schrikken, deze geur is helemaal verdwenen zodra de was droog is.

2. Het is goedkoper dan wasverzachter

Een liter natuurazijn kost ongeveer 35 cent. Wasverzachter kost, afhankelijk van het merk, minimaal 4 keer zoveel. Het gebruiken ervan is daarom ook nog eens een stuk voordeliger.

3. Beter voor het milieu

Azijn is een natuurproduct en niet schadelijk voor het milieu. Wasverzachter komt in het afvoerwater terecht en verontreinigd hiermee het water. Dus hoewel het lekker ruikt, is wasverzachter niet goed voor het milieu. Azijn is daarom een milieuvriendelijkere oplossing.

4. Kleding minder statisch

Sommige kledingstukken worden erg snel statisch. Heel irritant als je haar meteen overeind staat als je je favo shirt aantrekt. Bij het gebruik van azijn is de kans kleiner dat je kleding statisch wordt. Het zuur ervan gaat het statisch worden namelijk tegen.

5. Azijn tegen irritatie

Azijn verwijdert de laatste zeepresten uit je kleding. Dit kan irritatie tegengaan. Want sommige mensen zijn gevoelig voor wasmiddelen. Je kunt bijvoorbeeld jeuk of uitslag krijgen door het gebruik van wasmiddel of wasverzachter. Als je azijn gebruikt als wasverzachter verminder je de kans op irritatie.

6. Het ontkalkt je wasmachine

Het is niet alleen fijn voor jou en je kleding, maar ook je wasmachine zal er blij mee zijn. Azijn heeft een ontkalkende werking. Door regelmatig azijn te gebruiken in je wasmachine, zal er minder kalkaanslag zijn. Je wasmachine zal hierdoor langer meegaan. Veel beter dan al die andere agressieve middeltjes voor je machine.

7. Hoeveel moet ik gebruiken?

Hoeveel je nodig hebt voor de was, is afhankelijk van het water. De hardheid van het water bepaalt hoeveel azijn je nodig hebt ter compensatie. Als het water in je regio zacht is, bijvoorbeeld in Friesland en rond de Veluwe, is een klein scheutje genoeg. Als je in een gebied met hard water woont, bijvoorbeeld rond het Rivierengebied, is een koffiekopje vol beter.

LEES OOK: 5 Tips om het wassen van je kleding zo efficiënt mogelijk te doen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme