Valéry de Voijs
Valéry de Voijs Kinderen 12 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Baby’s proeven in borstvoeding wat je eet en hiervan worden ze blij

Trekt jouw baby een vies gezicht tijdens het geven van borstvoeding? Dat kan best door die extra ui komen die je tijdens de lunch hebt gegeten. De smaak van borstvoeding wordt namelijk bepaald door jouw eetpatroon, en die smaakjes kan jouw baby wel degelijk herkennen.

Nu zal jouw baby echt nog geen culinaire fijnproever zijn wanneer hij borstvoeding nuttigt. Maar uit onderzoek blijkt dat het dieet van een moeder de smaak van haar melk beïnvloedt. Baby’s merken deze smaakjes niet alleen op; ze reageren er ook op.

Borstvoeding met smaak

Voor de knoflookliefhebbers onder ons hebben wij goed nieuws. Baby’s reageren namelijk goed op de doordringende knoflooksmaak; dat blijkt uit een onderzoek. Tijdens het experiment werden deelnemers verdeeld in twee groepen. De eerste groep moeders kreeg een pilletje met knoflooksmaak, terwijl de andere groep het met een placebo pilletje moest doen.

Zo’n 1.5 tot 3 uur later zou de knoflook te proeven zijn, dus werd het tijd voor borstvoeding. Bij de moeders met knoflooksmaak duurde de borstvoeding langer dan bij de controlegroep. De baby’s genoten dus schijnbaar behoorlijk van de knoflooksmaak, concludeerde de onderzoekers.

Ook andere smaakjes waren populair. In een ander onderzoek hebben wetenschappers de proef op de som genomen en moeders andere smaken laten proberen. Vanille, banaan, komijn, anijs en menthol werden op dezelfde manier getest als de knoflooksmaak, en vielen wederom behoorlijk in de smaak bij de baby’s.

Gaan baby’s deze smaakjes onthouden?

Heel leuk dat je baby geniet van die vanille of knoflooksmaak, maar de hamvraag is natuurlijk of je baby er ook nog wat aan gaat hebben later. Ook deze vraag werd door middel van een wetenschappelijk experiment beantwoord.

Deelnemers werden in twee groepen verdeeld. Naast de controle groep werd een groep moeders gevraagd om gedurende twee maanden dagelijks wortelsap te drinken. Een paar maanden later waren de baby’s vijf of zes maanden oud, en waren in staat om vast voedsel te eten. Alle baby’s kregen een kommetje met melk en cornflakes. Bij de helft van de kommetjes was een duidelijke wortelsmaak toegevoegd.

Wat bleek? De baby’s die tijdens de borstvoeding het wortelsmaakje hadden genuttigd, vonden de cornflakes met wortelsmaak lekker, terwijl de baby’s uit de controlegroep de inhoud van de kommetjes niet lekker vonden. Dit kwam volgens de wetenschappers doordat de baby’s de smaak herkende van de borstvoeding. Wanneer jij je baby dus alvast wil laten wennen aan verschillende gerechtjes, raden deze wetenschappers je aan om zo gevarieerd mogelijk te eten tijdens de borstvoeding. Wij zouden zeggen; eet smakelijk!

Last van somberheid na het stoppen van borstvoeding? Misschien heb je een post-weaning depressie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme