Japke Janneke Sybesma
Japke Janneke Sybesma Zwanger 12 jan 2023
Leestijd: 3 minuten

Kinderopvang kiezen: zo maak je de juiste keuze voor je (nog ongeboren) kind

Indien je na je verlof opvang zou willen voor je kind, moet je tijdig gaan zoeken naar een passende plek. Maar hoe vind je de juiste opvang voor je kind? Kinderopvang kiezen is nog niet zo gemakkelijk. In dit artikel geven we een aantal tips waar je op kunt letten.

Natuurlijk zijn er meerdere opties als je het hebt over de opvang van je kind.

Kinderopvang kiezen

Het is niet voor iedereen mogelijk, maar opvang binnen de familie kan in sommige gevallen ook een optie zijn. Zo kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld opa en oma een vaste oppasdag te geven. Sommige ouders zijn met twee oppasdagen al een heel eind opgeschoten. Echter staan niet alle opa’s en oma’s te springen om dit te doen en ook niet alle ouders vinden dit een werkzame methode.

Dan kom je toch al snel bij een andere vorm van opvang. Er wordt onderscheid gemaakt tussen een gastouder of een kinderdagverblijf. Mocht je voor dit laatste gaan, is het verstandig om rekening te houden met een aantal verschillende dingen.

Afstand

Ten eerste kun je rekening houden met een fijne locatie van het kinderdagverblijf. Wil je jouw kind lopend weg kunnen brengen? Of ga je op de fiets? Pak je altijd de auto? Houd hier rekening mee in je keuze. Is het verblijf op de route naar je werk? Of juist niet? Houd hier zeker rekening mee, want het kan behoorlijk veel tijd schelen als de kinderopvang praktisch gelegen is.

Groot- of kleinschalig

Ben je als ouder op zoek naar een grote organisatie? Of neig je naar een kleinschalige opvang? Dit kan heel anders aanvoelen. Het heeft beide voor- en nadelen. Een grote organisatie heeft wellicht minder snel last van personeelstekorten en zorgt misschien voor meer flexibiliteit als je iets wilt wijzigen. Tegelijkertijd kan het minder persoonlijk aanvoelen. Dat is weer een voordeel van een kleinschalige opvang. Hier zal je kind wellicht sneller de verschillende kinderen en medewerkers (her)kennen en andersom.

Rondleiding

Vraag altijd een rondleiding en kennismaking aan voordat je jouw kind aanmeldt. Er is dan tijd om de opvang goed te bekijken en alle vragen te stellen. Op deze manier kun je aftasten wat jouw gevoel is bij de sfeer en de gang van zaken rondom de kinderopvang.

Samenstelling groep

Wat is de maximale groepsgrootte? Zijn de kinderen in de groep allemaal ongeveer even oud? Of zitten er juist kinderen van verschillende leeftijden in eenzelfde groep. Deze twee varianten worden horizontale en verticale groepen genoemd. Denk na over wat jij als ouder prettig vindt en of dit aansluit bij de opvang.

Kosten

Voorlopig is kinderopvang nog niet gratis in Nederland. Integendeel. Voor veel ouders is het zelfs een grote kostenpost. Het is dan ook verstandig om goed te kijken naar de tarieven, want dit kan per opvang verschillen. Ook is het slim om te onderzoeken wat er precies bij de prijs inbegrepen zit.

Goed gevoel

Tot slot is het nog het meest belangrijk dat jij er als ouder een goed gevoel bij hebt. Je kind gaat er uiteindelijk een groot deel van de dag doorbrengen. Het is dan heel belangrijk dat jij je kind hier met een gerust hart kunt achterlaten.

Dit kun je verwachten van de kinderopvangtoeslag in 2023

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme