Recht op toeslag? Kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag stijgen

Nieuws Jana Witteman 2 jan 2023
Leestijd: 1 minuut

Met de kerstdagen nog vers in het geheugen, staan we nu aan het begin van 2023. En zo’n nieuw kalenderjaar brengt de nodige veranderingen met zich mee. Qua kindgebondenbudget en kinderopvangtoeslag ligt er behoorlijk wat in het verschiet. Heb jij volgend jaar recht op extra tegemoetkomingen?

In december werden er nog knopen doorgehakt over extra geld voor de kinderopvangtoeslag. Jaarlijks gaan de toeslagen omhoog, maar dit jaar doet de overheid een extra duit in het zakje, vanwege alle stijgende kosten, schrijft de Belastingdienst.

Kindgebondenbudget

Heb je kinderen en is het (verzamel)inkomen niet te hoog? Dan stijgt in 2023 het kindgebondenbudget, waardoor je per kind meer budget krijgt. Ook bij deze toeslag geldt een maximaal eigen vermogen, om in aanmerking te komen voor de tegemoetkoming. Heb je geen toeslagenpartner? Dan stijgt het maximumvermogen voor deze toeslag van 120.020 euro in 2022, naar 127.582 euro in 2023. Het maximale bedrag dat ouders ontvangen wordt in dit nieuwe jaar – voor de eerste twee kinderen en het bedrag voor alleenstaande ouders – verhoogd met 356 euro per jaar.

Kinderopvangtoeslag

Het maximale uurtarief voor de kinderopvangtoeslag zal dit jaar ook stijgen. Het maximaal te vergoeden uurtarief gaat van 8,50 in 2022, naar 9,12 in 2023. Ook het uurtarief voor de buitenschoolse opvang stijgt: deze gaat van 7,31 in 2022, naar 7,85 in 2023.

Kan jij het nog betalen? Kinderopvang fors duurder

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme