Kan jij het nog betalen? Kinderopvang fors duurder

Ouderschap Laura Saija 2 dec 2022
Leestijd: 1 minuut

Ouders gaan volgend jaar fors meer betalen voor de kinderopvang. De nettobijdrage voor de kinderopvang stijgt namelijk met 5,6 tot 100 procent. Volgens Nettobijdrage.nl is de kinderopvang per 2023 ontoegankelijk is voor alle inkomensgroepen.

Het is kortweg niet meer te betalen voor zo’n 85 procent van de ouders. Zowel de opvang als de ouders kunnen deze toename in nettobijdrage niet betalen.

Te laag geïndexeerd

Ouders betalen daardoor 40 tot 3200 euro meer per jaar, waarbij de lagere en middeninkomens relatief het hardst worden getroffen. Zij betalen zo’n 40 tot 600 euro per kind per jaar. De reden is dat de maximale uurtarieven voor kinderopvangtoeslag te laag geïndexeerd zijn.

Ook zijn wegens de hoge inflatie kinderopvangorganisaties genoodzaakt hun tarieven met gemiddeld 8,7 procent te verhogen in 2023. Het gemiddelde winstpercentage voor de kinderopvang is ook enorm gezakt naar 2,9 procent. Ze krijgen te maken met hoge stijgingen in kosten voor personeel, energie, voeding, luiers en huisvesting maar rekenen niet alles door.

Kinderopvang gratis

Het is opmerkelijk want vanaf 2025 wordt de kinderopvang voor 95 procent door de overheid vergoed. Hiermee wil de overheid verschillende zaken stimuleren, zoals meer kansengelijkheid voor jonge kinderen, eerlijkere verdeling van zorgtaken, vrouwen die blijven werken en geen gedoe met toeslagen. Per 2023 is diezelfde opvang juist ontoegankelijk en onbetaalbaar voor iedereen.

Petitie: hou de kinderopvang betaalbaar

Door middel van een petitie verzoeken ouders dat de minister de enorme toename in netto kosten van ouders gaat compenseren. De minister zal het maximum uurtarief kinderopvangtoeslag aan moeten passen naar het werkelijk inflatiecijfer ten opzichte van 2022. De petitie is inmiddels ondertekend door meer dan zesduizend ouders.

Kinderopvang fors duurder in 2023, ouders gaan het voelen in hun portemonnee

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme