Met deze tips krijg je jouw peuter aan het opruimen

Kinderen Vera Guldemeester 2 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Lijkt jouw huis iedere dag weer op een slagveld van lego, blokken, poppen, treinen en auto’s? Het gemiddelde huishouden ziet er zo uit als je een peuter hebt rondlopen. Natuurlijk kun je het speelgoed iedere dag weer in je eentje opruimen, maar waarom zet je je peuter niet zelf aan het werk? Met deze tips krijg je jouw peuter aan het opruimen.

Kleine kinderen vinden het heerlijk om in hun eigen kamer of in de woonkamer met speelgoed te spelen. Maar opruimen? Daar hebben ze helaas vaak iets meer moeite mee. Toch is het goed om je peuter al spelend te leren opruimen.

Jouw peuter leren opruimen? Zo doe je dat

Sommige peuters doen het uit zichzelf, sommige laten het liever hun moeder of vader doen. Wil je jouw peuter leren opruimen? Met deze tips gaat het je zeker lukken.

Opbergsysteem

Zorg bij het opruimen voor een goed opbergsysteem. Een vaste plaats voor de speelgoedbakken maakt je peuter duidelijk dat daar het speelgoed na het spelen in opgeruimd moet worden. Mocht je peuter het nog wat moeilijk vinden, dan kun je de bakken labelen met plaatjes. Zo is het makkelijk te zien wat waar in moet.

Afspraken maken

Je peuter begrijpt je veel beter dan je denkt. Het is goed om met je peuter afspraken te maken over het opruimen. Laat je kind zien waar de poppen, lego, treinen, auto’s, knutselspullen en de blokken in moeten.

Doe het voor

Een peuter doet zijn ouders graag na. Het is daarom belangrijk om het voor te doen. Ruim de spullen op door ze in de juiste bakken te doen. Laat het goed zien. Spoor je peuter daarna aan om je te helpen en hetzelfde te doen.

Maak het leuk

Als je iets leuk vindt, dan is het minder erg om te doen. Hetzelfde geldt voor je peuter tijdens het opruimen. Maak het daarom extra leuk voor je kind. Zet een muziekje op en ruim samen al dansend al het speelgoed van de vloer en doe het in de juiste bakken. Of nog leuker: maak er een wedstrijd van. Kijk bijvoorbeeld wie er als eerste alles heeft opgeruimd en in de juiste bakken heeft gestopt. De winnaar krijgt als alles goed opgeruimd is een klein chocolaatje of snoepje. Je zal zien dat je kind het op die manier steeds leuker gaat vinden om iets op te ruimen.

Blijf het volhouden

Blijf het op deze manier volhouden. Laat je peuter alles zelf opruimen of doe het samen. Het is belangrijk om het niet zelf te doen. Jouw kind wil spelen, dus jouw kind ruimt het zelf op. Wanneer hij of zij dat weigert, dan kun je uitleggen waarom het belangrijk is dat hij of zij meehelpt en dat er anders niet meer gespeeld gaat worden. Wedden dat je peuter dan direct begint met opruimen?

Brenda: ‘Mijn kind was altijd een beetje bang voor nieuwe dingen, maar dat is aardig goed gekomen.’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme