Ben jij een kwallenmoeder? (En nee, het is niet negatief!)

Opvoeden Valéry de Voijs 9 dec 2022
Leestijd: 2 minuten

Bij het woord ‘kwal’ komen er waarschijnlijk de meest negatieve associaties naar boven. Toch hoeft een kwallenmoeder helemaal niet negatief te zijn. Sterker nog, wij kunnen nog behoorlijk veel leren van deze moeders.

Naast de tijgermoeders, dolfijnouders of amandelmama’s heeft het internet een nieuwe moeder gedetecteerd: de kwallenmoeder.

Kwallenmoeder

Als ouder doen we soms dingen omdat het van ons verwacht wordt. Toch vergeten we soms stil te staan bij de behoeften van onze kinderen. Wij vinden het bijvoorbeeld heel gezellig om met de hele familie Sinterklaas te vieren, maar wellicht heeft je kind helemaal geen behoefte aan ál die prikkels.

Of misschien vind jij het belangrijk dat je kind een sport beoefend en  sta je dan ook enthousiast te juichen naast het sportveld en ben je er iedere training bij. Klinkt heel aanmoedigend, maar misschien heeft je kind wel een hekel aan teamsport.

De kwallenmoeders onder ons zijn in zo’n situatie heel flexibel en kunnen alle verwachtingen gemakkelijk loslaten. Ze vinden de behoeften van hun kinderen belangrijker dan hun eigen verwachtingen. Net zoals kwallen in de oceaan zich makkelijk laten mee bewegen met het water, zo veranderen kwallenmoeders gemakkelijk van plan en passen zich moeiteloos aan. Vindt je kind Sinterklaas te spannend? Een kwallenmoeder laat het hele feest voor wat het is en zegt zonder aarzelen de familie af.

Nadeel van een kwallenmoeder

Nu lijkt het leven van een kwallenmoeder heaven on earth, maar vergis je niet. Ook bij de aanpak van een kwallenmoeder kunnen kanttekeningen geplaatst worden. Het is namelijk belangrijk om naar de behoeften van je kinderen te luisteren, maar soms mag er ook ingegrepen worden. Wanneer een kwallenmoeder te veel controle loslaat zullen kids geen regels kennen. Rust, reinheid en regelmaat zullen bijvoorbeeld snel verdwijnen.

Voordeel van een kwallenmoeder

Het voordeel van dit soort type moeders is dat ze het gemakkelijker voor zichzelf maken. Deze moeders laten zich niet beïnvloeden door anderen en laten we eerlijk zijn: dat klinkt best heerlijk. Wanneer we door social media scrollen en we het ene kinderfeestje na het andere voorbij zien komen voelen we ons wellicht verplicht om een groot themafeest te organiseren. We halen onszelf heel wat stress en werk op de hals, terwijl onze kinderen wellicht helemaal geen behoefte hebben aan zo’n groot feest.

Feestdagenstress? Dit zijn de beste cadeaus voor kinderen van 2 jaar

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme