Speelgoed schoonmaken: zo pak je het aan

Kinderen Wilma Groothuis 12 jan 2023
Leestijd: 2 minuten

Dat mooie en glanzende speelgoed dat je ooit voor je kind kocht, ziet er inmiddels niet meer zo glanzend uit. Misschien denk je wel: hoe maak ik dat ooit weer goed schoon? Maar geen nood, wij hebben een paar gouden tips.

Waar je aan het begin liefdevol toekeek hoe je kind met zijn nieuwe speelgoed speelde en hoe hij steeds meer dingen leerde, zie je nu vooral alle viezigheid erop zitten. De motivatie om dit eens goed aan te pakken, is misschien ver weg. Toch is het een goed idee om er eens voor te zitten.

Knuffels schoonmaken

Voor het schoonmaken van pluchen knuffels heb je alleen een wasmachine nodig. De knuffels doe je in een waszakje, zodat de knuffels en eventuele kleertjes die ze aanhebben niet kapot gaan. Zeker als het kleine knuffels zijn, is dit verstandig, want die raken snel beschadigd. Voeg wat azijn toe en gebruik geen bleekmiddel, want dan heb je kans dat de knuffels verkleuren. Draai een was op de ‘fijne was’ stand en doe de knuffel daarna in de droger, als het kan ook op een fijne, delicaat stand.

Plastic speelgoed schoonmaken

Plastic speelgoed maak je schoon door ze in bad te doen met water en een reinigingsproduct, op die manier kun je ze weken. Leg ze daarna op een schoonoppervlak en laat ze twee tot drie minuten liggen, zodat ze kunnen ontsmetten. Laat het speelgoed, met het reinigingsproduct er nog op, opdrogen aan de lucht. Spoel daarna het speelgoed af in warm water om alle bacteriën te verwijderen. Droog daarna het speelgoed nog een keer aan de lucht en niet aan een handdoek.

Lego of duplo schoonmaken

Lego en Duplo kun je goed met de hand schoonmaken, maar als je het echt grondig wilt doen, kun je ze ook in de wasmachine doen. De meningen zijn erover verdeelt, maar uit onderzoek blijkt dat dit ook een optie is, zolang je goed let op de temperatuur en bekijkt of de blokjes wel of geen opdruk hebben. Lego of Duplo met opdruk moet je niet in een wasmachine wassen, maar Lego of Duplo zonder opdruk kun je daar wel in wassen.

Je hebt hiervoor een kussensloop nodig waar je het Lego in stopt. Bind daarna de kussensloop dicht met een elastiekje, zorg dat het goed en stevig dicht zit. Draai de wasmachine op 30 of 40 graden en gebruik een klein beetje wasmiddel. Kies voor het korte (spoel)programma en laat de wasmachine niet centrifugeren.

Waarop letten bij speelgoed schoonmaken

Het is van belang dat je een schoonmaakmiddel kiest dat veilig is, met een veilige chemische stof. Je kind heeft het speelgoed misschien in zijn mond, dus je moet het daar op aanpassen.

Advies van de redactie: ‘Hoe leer ik mijn kinderen dat ze hun speelgoed moeten opruimen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme