Last van somberheid na het stoppen van borstvoeding? Misschien heb je een post-weaning depressie

Kinderen Afke Bohle 30 dec 2022
Leestijd: 3 minuten

Heb je weleens gehoord van de post-weaning depressie? Dit kan zich voordoen als moeders stoppen met borstvoeding. Het stoppen met voeden kan voor een moeder als een bevrijding voelen maar toch kunnen donkere wolken zich samen pakken boven haar hoofd. Wat is er precies aan de hand bij een post-weaning depressie? Symptomen kunnen lijken op een postnatale depressie.

Klachten kunnen lijken op symptomen bij een postnatale depressie. De Australische moeder Susan Horn beschrijft in een blog over haar ervaring met een post-weaning depressie.

Als stoppen met borstvoeding leidt tot klachten

Na de eerste verjaardag van haar zoon stopte Susan met borstvoeding. ”Het leek mijn zoon helemaal niet uit te maken dat hij niet meer aan de borst ging elke avond. Hij sliep elke nacht door en ik had ook nergens last van. Het ging helemaal volgens het boekje!”

Maar toen werd Susan verkouden en die verkoudheid ging niet meer weg. Ze bleef kwakkelen en zakte weg in een diepe depressie. Ze ging van griepje naar verkoudheid en voelde zich lethargisch. Hoewel Susan eerder wel symptomen van een postnatale depressie zei te hebben gehad, voelde dit naar eigen zeggen erger.

Toen Susan eindelijk ontdekte dat haar klachten een naam hadden, namelijk: post-weaning depressie, kon ze het een plaats geven. Ze ging gezonder eten en sporten en voelde zich uiteindelijk beter.

Slapeloze nachten eindigen in paniekaanval

De Amerikaanse influencer Angela Lanter maakte een paar vlogs over haar post-weaning depressie. Op Parents.com vertelt ze dat de klachten bij haar begonnen met slapeloosheid. Ze liet wat bloedtesten doen door de gynaecoloog. Een paar waarden waren wat aan de lage kant maar verder leek alles normaal.

Toch reeg Angela de slapeloze nachten aaneen. Nadat een slapeloze nacht eindigde in een paniekaanval, bezocht Angela een psychiater. Toen ze de symptomen opnoemde en ook uitlegde dat ze last had van nervositeit en gewichtsverlies, legde de dokter een verband met post-weaning depressie.

Zoals een postnatale of postpartum depressie

In Nederland kennen we eigenlijk geen specifieke term voor deze vorm van depressie. De klachten worden onder de paraplu van een postnatale of postpartum depressie geschaard. Het onderscheid is lastig omdat de symptomen best wel overeen komen.

Veranderende gevoelens na borstvoeding houden verband met de verschuiving van hormoonwaarden. Na het stoppen met borstvoeding zal het prolactine-gehalte in het bloed weer zakken, net als de niveaus van progesteron en oestrogeen weer veranderen. Vrouwen die gevoelig zijn voor hormoonschommelingen kunnen dan last krijgen van sombere gevoelens die uitmonden in depressie. Als een moeder dan ook slecht gaat slapen raakt ze bovendien oververmoeid.

Ga zeker even langs de huisarts of verloskundige als je de omschreven symptomen herkent. Stoppen met borstvoeding kan voor veel moeders voelen als het afsluiten van een bijzondere of heftige periode. Het kan daarom helpen om het voeden langzaam af te bouwen. Zoals de Australische Susan schreef: ”Als je stopt met borstvoeding droogt niet alleen je melk op, maar ook de gelukshormonen die vrijkwamen bij elke voeding.”

Tips als je stopt met borstvoeding:

Beweeg! Door oefeningen te doen of te sporten zorg je zelf voor de stofjes die je een natuurlijk geluksgevoel geven.

  • Slaap goed. Blijf niet te laat op en zorg dat je relaxt in bed stapt. Dit is goed voor je hormoonhuishouding en immuunsysteem.
  • Drink niet te veel cafeïne en breng je suikerinname terug. Beiden hebben invloed op je hormonen en energiepeil.
  • Doe leuke dingen die je een goed gevoel geven. Je kunt bijvoorbeeld lekker een weekendje weg met vriendinnen als je stopt met borstvoeding!
  • Praat met anderen over hoe jij je voelt en krop je gevoelens niet op. Familie en vrienden kunnen je dan steunen als je het moeilijk hebt.

8 dingen die ik leerde van (bijna) 10 jaar borstvoeding geven

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme