Borstvoeding geven na een borstvergroting: hoe zit dat precies?

Body Vera Guldemeester 21 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Heb je een borstvergroting gehad en heb je een kinderwens, dan kan het zo zijn dat je na je bevalling borstvoeding wil geven aan je baby. Maar kan dit wel met borstimplantaten? En hoe zit het precies wanneer je een borstvergroting met borstlift hebt gehad?

Goed nieuws: in de meeste gevallen kan het gewoon.

Borstvergrotingen in Nederland

In Nederland hebben al heel wat vrouwen een borstvergroting ondergaan. Ieder jaar krijgen er in Nederland ongeveer 6000 tot 8000 vrouwen een borstvergroting om esthetische redenen. Het grootste deel laat ze voordat ze kinderen krijgen plaatsen, een kleiner deel nadat ze zwanger zijn geweest.

Borstvoeding met een borstvergroting

Je kunt na een borstvergroting in de meeste gevallen gewoon je baby borstvoeding geven. Bij een borstvergroting wordt het implantaat namelijk achter de borstspier of onder het borstweefsel geplaatst waardoor de melkklieren niet worden aangeraakt. Na de bevalling zal de melkproductie dan ook gewoon op gang komen en kun je je kleintje wanneer je dat wil borstvoeding geven.

Borstvoeding met borstvergroting met borstlift

Wanneer je een borstlift met borstvergroting hebt gehad dan is het moeilijker om borstvoeding te geven. Bij een borstlift wordt de slappe huid van de borst omhoog gelift. Hierbij wordt ook de tepel verplaatst. En doordat de tepel verplaatst wordt, worden ook de melkgangetjes doorgesneden. Deze herstellen zich na de operatie niet of nauwelijks. De kans om borstvoeding te geven na een borstliftende operatie is dus een stuk kleiner.

Kwaliteit borstvoeding na borstvergroting

Sommige vrouwen met siliconen vragen zich af of er siliconendeeltjes terecht kunnen komen in hun moedermelk. Er zijn diverse onderzoeken gedaan naar borstvoeding geven na een borstvergroting. Hieruit blijkt dat er geen verschil bestaat tussen melk uit een borst met of zonder een implantaat. Je hoeft dus niet bang te zijn dat de kwaliteit van je borstvoeding minder zal zijn doordat je implantaten hebt.

Tips voor borstvoeding na de bevalling

Hoewel borstvoeding geven na een borstvergroting niet anders is, kan het wel zo zijn dat implantaten voor extra ongemak kunnen zorgen tijdens de stuwing. Om het aanwezige klierweefsel zo goed mogelijk te stimuleren kun je rekening houden met de volgende punten:

  • Leg de baby na de bevalling zo snel mogelijk aan
  • Leg vaak aan, waardoor de stuwing kan verminderen
  • Zorg dat de baby je borst goed leegdrinkt

Lenne liet haar borstimplantaten verwijderen: ‘Alle vage klachten die ik had, waren in één klap verdwenen’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme