Onderzoek: veel koppels zien het niet in verwachting raken als het meest stressvolle moment uit hun leven

Zwanger Gina Koninkx 21 jul 2022
Leestijd: 2 minuten

Op een zeker moment besluiten jij en je partner dat jullie er klaar voor zijn om ouders te worden. Je stopt met anticonceptie en stelt je erop in dat je vanaf dat moment in principe zwanger kan worden. Helaas lukt dit in veel gevallen niet direct. Hoe langer het duur, hoe stressvoller dit voor jullie wordt. Dat dit veel koppels stress bezorgt, wordt in nieuw onderzoek bevestigd.

Het niet zwanger raken valt zowel vrouwen als mannen erg zwaar.

Zwanger worden veroorzaakt bij veel koppels stress

De meeste stellen die proberen om zwanger te worden, zijn binnen één jaar in verwachting van een baby. Als dit na een jaar nog niet is gelukt, kan je naar de huisarts om te onderzoeken wat ten gronde ligt aan het niet zwanger worden. Dat betekent nog niet per definitie dat er echt wat aan de hand ligt, het heeft soms gewoon wat langer de tijd nodig. Dat wachten en maar niet zwanger raken bezorgt koppels in deze positie erg veel stress.

De helft van de vrouwen die maar niet zwanger worden, geeft in het onderzoek aan dat ze nooit eerder zoveel stress in hun leven hebben ervaren. Zo’n vijftien procent van de mannen die in deze situatie zitten, geeft aan dat dit het meest stressvolle is wat ze ooit hebben meegemaakt. Die stress uit zich verschillende emoties zoals verdriet en woede, en zorgt er ook nog eens voor dat deze personen wat angstiger zijn.

Al die stress helpt ook nog eens niet echt mee als je zwanger probeert te worden. Zo blijkt uit vele onderzoeken dat stress er voor kan zorgen dat je langer nodig hebt om zwanger te worden.

Belangrijk om te doen

Omdat iedereen hier op een andere manier mee omgaat, is het belangrijk de verbinding met elkaar te blijven zoeken. Praat er veel over met je partner. Bespreek je zorgen en zoek samen naar oplossingen. Dat klinkt cliché, maar is ontzettend belangrijk. Zoek samen ook naar mogelijkheden om van de stress af te komen. Dat zit hem al in kleine dingen als gezond eten, mediteren en voldoende slapen.

Deze zes factoren kunnen van invloed zijn op je vruchtbaarheid

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme