Deze zes factoren kunnen van invloed zijn op je vruchtbaarheid

Kinderen Maaike van de Graaf 22 sep 2020
Leestijd: 2 minuten

Hoewel je in sommige gevallen weinig kan doen aan je (on)vruchtbaarheid, zijn er toch een aantal factoren van invloed. Denk bijvoorbeeld aan de gezondheid van de sperma van je partner óf je eigen levensstijl.

Mocht je graag zwanger willen worden, dan is het goed om je bewust te zijn van de dingen die invloed hebben op je (on)vruchtbaarheid. Om die reden delen we ze in dit artikel.

Deze zes factoren zijn van invloed op je vruchtbaarheid

1. Spanning

Het klinkt wellicht een beetje zweverig, maar je lichaam voelt spanning enorm goed aan. Mocht je dus een periode gestresst zijn, dan kan het zijn dat het lastiger is om zwanger te raken. Waarom? Je lijf zegt letterlijk even ‘nee’ tegen nog meer veranderingen in je leven.

2. Roken

Mocht je graag een sigaretje opsteken en zwanger willen worden, dan kan je dat laatste beter vermijden. Het kan niet alleen tijdens je zwangerschap ontzettend schadelijk zijn, maar ook de kans om zwanger te raken wordt drastisch verminderd. Volgens een onderzoek veroorzaakt roken dertien procent van alle gevallen van onvruchtbaarheid.

3. Cafeïne

Uit een onderzoek van de Nevada School of Medicin blijkt dat vrouwen die veel koffie drinken, meer moeite hebben met zwanger worden. Hoe dat kan? Cafeïne is van invloed op de spiersamentrekkingen die de eicellen stimuleren naar de baarmoeder te gaan.

4. Obesitas

Hoe meer overgewicht de vrouw heeft, hoe groter de kans is dat de eierstokken minder goed functioneren en vrouwen dus meer moeite hebben met zwanger. De extra kilo’s zijn daarnaast van invloed op de productie van de hormonen en het bemoeilijken van een zwangerschap.

5. Te intensief sporten

Het is uiteraard goed om te bewegen en iets te doen aan je conditie, maar te intensief sporten kan wel van invloed zijn op hoe snel je zwanger wordt. Uit een studie dat gepubliceerd werd in Fertility and Sterility blijkt dat vrouwen die meer dan vijf uur per week heel intensief sporten, meer moeite hebben met zwanger worden dan vrouwen die zo nu en dan bewegen.

6. Leeftijd

Hoe ouder je wordt, hoe kleiner de kans wordt om snel zwanger te worden. Je wordt geboren met een tot twee miljoen eieren bij de geboorte en dat zijn alle eitjes die je in je leven zult hebben. Tegen de tijd van je eerste menstruatie, neemt je voorraad af tot driehonderd duizend. Uiteindelijk blijven er dus – gedurende de jaren verstrijken waarin je nog niet zwanger bent – een select aantal eieren over die echt levensvatbaar zijn voor een zwangerschap.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Pregnant Chicken

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme