Welke voeding kan (enigszins) helpen de bevalling op te wekken?

Zwanger Maartje Scheffer 21 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Je kunt er van alles over lezen en horen: hoe je de bevalling zou kunnen opwekken door middel van voeding. Maar kan iets wat je via je mond binnenkrijgt écht zorgen dat de bevalling (sneller) op gang komt? Deze voeding zou blijkbaar in bepaalde mate kunnen helpen de bevalling op te wekken.

Een kleine herinnering: begin niet actief te proberen de bevalling op gang te brengen vóór week 37, je baby is hiervoor zeker nog niet klaar om geboren te worden. Beter is om gewoon te wachten tot na de uitgerekende datum om van alles te proberen. Want het zou maar net hét zetje zijn in de richting van de start van de bevalling. Het is ook goed om te weten in welke mate bepaalde voeding je dan zou helpen de bevalling op gang te brengen. Wij zetten het voor je op een rijtje.

Bevalling opwekken met deze voeding: is het mogelijk?

Ananas

Ananassen, en dan vooral ananasharten, hebben een reputatie dat ze de bevalling op gang zouden kunnen helpen. Dat zou komen door de stof kinine, wat een stimulerend effect zou hebben op de baarmoeder. Je zou er wel héle grote hoeveelheden van moeten eten, en wie doet dat nou? Daarnaast is het effect van kinine op de start van de bevalling nooit wetenschappelijk bewezen.

Pittig eten

Pittig eten zet vooral je darmen aan het werk. Veel beweging in je darmen zou er ook voor kunnen zorgen dat je baarmoeder erdoor gaat samentrekken, maar het zijn niet de soort samentrekkingen waarop je zit te wachten: veel pittig eten gaat namelijk ook vaak gepaard met diarree of darmkrampen. Niet echt ideaal dus om de bevalling mee op gang te helpen, en ook geen gegarandeerd succes.

Frambozenbladthee

Kopjes frambozenbladthee drinken wordt vaak aangeraden vanaf 34 tot soms 37 weken zwangerschap. Frambozenblad zou namelijk wel degelijk kunnen zorgen voor stimulering in de baarmoeder! Niet in de vorm van weeën, maar meer om zich klaar te stomen voor het echte werk tijdens de bevalling. Omdat het wél een stimulerend effect heeft 1 tot 3 kopjes per dag te drinken, is het aan te raden hier niet voor de 37 weken aan te beginnen.

Dadels

Over dadels tijdens de zwangerschap en bevalling heb je wellicht een hoop gehoord en gelezen. Het is niet zo dat ze de bevalling op gang helpen, maar ze hebben wel een hoop andere voordelen voor de bevalling! Zo zouden vrouwen die tijdens de zwangerschap dadels aten, een ontsluitingsfase van bijna 7 uur korter hebben. Ook is de kans groter op het natuurlijk op gang komen van de bevalling als je volop dadels at tijdens de zwangerschap.

Bevalling opwekken met castor olie (wonderolie)?

Het is niet echt voedsel, castor olie, maar er wordt beweerd dat een theelepeltje ervan innemen tijdens het einde van de zwangerschap zou kunnen zorgen voor de start van de bevalling. Maar opgelet! Deze wonderolie is extreem laxerend, dus je zou wel eens lange tijd op het toilet kunnen belanden. Het zou de bevalling op gang kunnen brengen door de prostaglandinen die de olie bevat: hormonen die de baarmoeder rijpen voor de bevalling. Ook is het erg laxerend, en je baarmoeder kan ook reageren op deze prikkeling met samentrekkingen (weeën). Naar castor olie als opwekker van de bevalling is onvoldoende wetenschappelijk onderzoek gedaan, maar ervaringen van andere vrouwen met het goedje zijn volop online te vinden. Gebruik deze olie nooit als je korter dan 37 weken zwanger bent, en altijd in overleg met je verloskundige!

Op een natuurlijke manier je bevalling opwekken, hoe doe je dat?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme