6x voeding die je beter kunt vermijden als je borstvoeding geeft

Kinderen Maaike Kooijman 12 jul 2022
Leestijd: 3 minuten

Vanaf het moment dat je zwanger bent, is het verstandig om bepaald voedsel te vermijden. Maar ook wanneer je borstvoeding geeft zijn er producten die je beter niet kan eten. Benieuwd welke?

We vertellen wat je niet moet eten tijdens het geven van borstvoeding.

Niet eten tijdens borstvoeding

Als je borstvoeding geeft is het belangrijk dat je gezond en gevarieerd eet. Ook is het belangrijk dat je iets meer eet dan je normaal gesproken doet. Borstvoeding geven vergt nou eenmaal energie. Zorg er overigens ook voor dat je volop groenten en fruit eet, daar zitten veel voedingsstoffen in.

En dan zijn er ook nog een aantal voedingsmiddelen die je beter kunt vermijden. Van bepaalde producten kan je baby namelijk darmkrampjes krijgen.

Vis

Hoewel je in die negen maanden zwangerschap waarschijnlijk ontzettend hebt uitgekeken naar sushi, moet je het heerlijke eten toch even laten staan. Ondanks dat de Omega 3-vetzuren in vis goed zijn, zit er vaak ook kwik in. En dat beïnvloedt dan weer negatief de ontwikkeling van de hersens en het zenuwstelsel van je baby.

Een disclaimer: in principe is het niet schadelijk om eens per week een stukje vis te eten. Vermijd dan wel vis waar veel kwik in zit, zoals makreel en tonijn. Kies eerder voor een stukje zalm.

Bepaalde kruiden (pepermunt, salie en peterselie)

Kruiden zijn niet schadelijk voor je kind, maar hebben wel invloed op je eigen melkproductie. Als je dagelijks munt, salie of peterselie eet zal je merken dat je minder melk produceert dan voorheen. Gek op muntthee? Vervang dat dan door thee met venkel of fenegriek, dat stimuleert juist de melkproductie.

Cafeïne

Cafeïne in grote hoeveelheden kun je ook beter vermijden als je borstvoeding geeft. ‘Het consumeren van maximaal 300 mg cafeïne per dag tijdens het geven van borstvoeding lijkt veilig te zijn voor moeders en zuigelingen. Overmatige inname kan bij moeders tot slaapproblemen en rusteloosheid, angst, duizeligheid en een snelle hartslag leiden’, vertelt een arts van Healthline.

Bonen, spruitjes en broccoli, bloemkool en kersen

Laten we vooropstellen dat het eten van groenten hartstikke goed is voor de gezondheid van jou en je baby. Maar ‘gasachtige’ groenten kun je beter vermijden. Bonen, spruitjes, broccoli, bloemkool en zelfs kersen kunnen problemen veroorzaken in de buik van je kleintje.

Het vermijden van deze groenten kan moeilijk zijn als je vegetariër bent, omdat ze veel voedingsstoffen bevatten die je nodig hebt. Dit betekent niet dat je moet stoppen en vlees moet gaan eten. Praat eventueel met je huisarts over supplementen zoals vitamine B12 en vitamine D die kunnen helpen bij het vermijden van deze voedingsmiddelen.

Chocolade

Ja, echt… Chocolade is ook niet goed voor je kindje. Chocolade kan namelijk cafeïne bevatten en als je er dus te veel van eet, krijgt je baby die stof ook binnen… Hetzelfde geldt voor het hoge gehalte aan suiker in het lekkernij. USC News meldde dat ‘blootstelling van zuigelingen aan grotere hoeveelheden suiker tijdens groei en ontwikkeling problemen kan veroorzaken met de cognitieve ontwikkeling.’

Alcohol

Wellicht overbodig om te melden, maar het drinken van alcohol is ook niet verstandig als je borstvoeding geeft. Geen enkele hoeveelheid alcohol in moedermelk wordt als veilig beschouwd. Volgens onderzoek blijkt dat baby’s die worden blootgesteld aan ook maar een klein beetje alcohol een verminderde motorische ontwikkeling kunnen hebben.

Borstvoeding geven bij warm weer: heeft je baby extra vocht nodig?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme