Borstvoeding geven bij warm weer: heeft je baby extra vocht nodig?

Kinderen Lisa van den Akker 21 jun 2023
Leestijd: 2 minuten

Het is warm weer, één ding dat je dan weet is dat je voldoende moet drinken. Veel water is het devies voor jezelf en oudere kinderen. Maar hoe zit dat als je borstvoeding geeft en het is warm weer? Moet je jouw kleintje extra vocht geven als het erg warm is buiten? Wij leggen het je uit.

Als je borstvoeding geeft is het lastig om te bepalen hoeveel je kindje precies drinkt. Er staan immers geen millimeter streepjes op je borst. Soms kan je dat als moeder onzeker maken. Heb ik wel genoeg melk? Of krijgt mijn baby wel genoeg vocht binnen? Dat zijn misschien wel de meest gestelde vragen van moeders die borstvoeding geven. En zeker hartje zomer met hoge temperaturen kan je dat zorgen baren. Gelukkig hebben wij goed nieuws…

Borstvoeding bij warm weer

Laten we maar meteen met de deur in huis vallen. Is alleen borstvoeding geven voldoende als het warm weer is? Het simpele antwoord is ‘Ja’. Als je borstvoeding geeft op verzoek hoef je geen extra water of ander vocht te geven aan je kindje. Sterker nog, het kan soms averechts werken. Want als je baby vol zit van bijvoorbeeld water, zal hij minder aan de borst drinken en daardoor voedingsstoffen mislopen.

Extra water is dus niet aan te raden en ook niet nodig omdat je eigen melk bij warm weer ook wateriger wordt! Hoe handig is dat? Je lichaam past de voeding dus al aan op basis van de omstandigheden. Je zult waarschijnlijk wel merken dat je kindje vaker aan de borst wil. Dat hoeft niet altijd voor een volledige voeding te zijn, maar soms gewoon even voor een slokje.

Voor de borstvoedende moeder is het wel belangrijk om zelf voldoende te drinken. Als je borstvoeding geeft heb je extra vocht nodig, en bij warm weer ook, dus twee redenen om veel water te drinken. Zorg dus dat je absoluut geen dorst hebt.

Plasluiers

Ben je toch onzeker over hoeveel je kindje drinkt? Let dan extra op tekenen van uitdroging en tel de plasluiers van je baby. Vier à vijf zware wegwerpluiers (zes tot acht goedgevulde wasbare luiers) geven aan dat de baby voldoende vocht heeft binnen gekregen.

Ouder dan zes maanden

Bovenstaande geldt alleen voor baby’s jonger dan een half jaar, die nog volledig borstvoeding krijgen. Wanneer je baby ouder dan zes maanden is, kan je natuurlijk wel wat extra water geven. Maar ook dan is het het beste als borstvoeding de belangrijkste bron van vocht blijft.

Hoeveel moet mijn kindje drinken tijdens warme dagen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme