Van donkere tepels tot colostrum: zo veranderen borsten tijdens een zwangerschap

Gezondheid Rachelle Weiler 21 apr 2022
Leestijd: 4 minuten

Klein, groot, rond of misschien puntig: borsten komen in allerlei verschillende vormen en maten. Dit is voor elke vrouw anders.

Maar borsten veranderen ook constant tijdens een zwangerschap. Niet alleen in grootte, maar ook in kleur! Dit begint al in je eerste trimester, maar de veranderingen blijven zich voordoen tot na je baby is geboren. Wij sommen alle veranderingen voor je op!

Het eerste trimester

Zodra je er achter komt dat je zwanger bent, zijn je borsten al aan het veranderen. Soms is dit zelfs een van de eerste symptomen die er op kunnen wijzen dat je zwanger bent. Tijdens je eerste trimester zal je misschien last krijgen van pijnlijke borsten. Het voelt alsof de huid rond je borsten meer gespannen staat, wat aanrakingen pijnlijk maken.

Ook kunnen je borsten harder aanvoelen dan normaal. Dit komt door de toegenomen bloedtoevoer in je lichaam, en dan met name in je borsten. Dit wordt gestuurd door je zwangerschapshormonen, die nu door je lichaam gieren. Deze plotselinge toename kan zorgen voor een pijnlijk gevoel.

Het tweede trimester

In je tweede trimester zal je gaan opvallen dat je borsten misschien al wat groter worden. Ook valt het je misschien op dat de aderen onder de huid op je borsten veel duidelijker zichtbaar zijn. Je bloedtoevoer neemt tijdens je zwangerschap behoorlijk toe. Zodra je gaat bevallen, heb je ongeveer 1,5 liter meer bloed in je lichaam dan als je niet zwanger bent!

Veel vrouwen geven wel aan dat de borsten in het tweede trimester niet meer echt pijnlijk aanvoelen. Je lichaam is nu waarschijnlijk gewend aan de toename van hormonen in je lichaam.

Het derde trimester

Zodra je in je derde trimester aankomt, zullen je borsten gestaag door blijven groeien. Dit kan weer gepaard gaan met wat pijn, of jeuk. Dit komt doordat je huid verder oprekt. Dit kan leiden tot kleine scheurtjes in verschillende lagen van je huid, genaamd striae. Het is verstandig om je borsten -net zoals je buik- elke dag in te smeren. Zo ga je jeuk tegen.
Het is nooit wetenschappelijk bewezen dat smeren helpt tegen striae, maar door het smeren hou je je huid wel soepel.

Een tweede verandering die je waarschijnlijk zal merken in je derde trimester, is de aanmaak van colostrum. Dit is de eerste moedermelk die je lichaam aanmaakt zodra je baby is geboren. Colostrum is oranje of geel van kleur en bevat de meeste voedingsstoffen voor je baby. Dit geeft je kleintje een goede eerste start en alles wat hij of zij nodig heeft om goed te groeien.

Colostrum gaat vanzelf over in reguliere moedermelk, die wit van kleur is. Vanaf week 30 kan het zijn dat je borsten al colostrum gaan lekken. Dit kan je merken door duidelijke druppeltjes aan je tepels, maar het kan zich ook uiten in opgedroogde, oranje korstjes aan je tepels als je bijvoorbeeld wakker wordt. Je borsten maken zich klaar voor de taak die hen te wachten staat als je baby eenmaal is geboren!

Donkere tepels

Naarmate je zwangerschap voortduurt, zal je merken dat je tepels gaan verkleuren. Dit kan ook eerste een teken zijn dat je zwanger bent, voordat je dit zelfs nog maar getest hebt! In de maanden na je positieve zwangerschapstest, zullen je tepels steeds donkerder worden.

Ook je areola’s -ook wel tepelhof genoemd-, de cirkels rondom je je tepels, zullen groter gaan worden. Deze veranderingen in grootte en kleur zouden het makkelijker voor je baby moeten maken om je tepel te vinden. Dus vanaf het begin van je zwangerschap is lichaam zich al aan het voorbereiden op de komst van je kleintje!

Zorg goed voor je borsten

Je borsten zijn onderhevig aan enorme veranderingen zodra het blijkt dat je zwanger bent. Wees lief voor ze!

Masseer ze zodra je borsten pijnlijk of gevoelig zijn. Dit komt het meest voor in je eerste trimester.
Probeer je borsten vanaf het tweede trimester dagelijks in te smeren. Zo voorkom je jeuk en hou je je huid soepel. Hoewel het nooit wetenschappelijk bewezen is, zou de kans op striae misschien kleiner worden door je huid gehydrateerd te houden en deze soepel te houden door massage.

Zodra je borsten echt in formaat gaan toenemen, is het een goed idee om een paar goed passende beha’s te kopen. Je oude modelletjes kunnen snel oncomfortabel aanvoelen. Voedingsbeha’s kunnen handig zijn, zo vang je twee vliegen in één klap. Op deze manier hoef je, zodra je borstvoeding gaat geven, niet direct nieuwe beha’s aan te schaffen.

Blijf je borsten ook tijdens de borstvoedingsfase insmeren en masseren om ze soepel te houden. Zo voorkom je verstoppingen en kan je de kans op borstontstekingen verkleinen.

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme