Dit zijn de alternatieven voor maandverband en tampons

Gezondheid Lisa van den Akker 21 apr 2022
Leestijd: 3 minuten

Rond 1930 werd de tampon uitgevonden, een revolutie op het gebied van menstruatieproducten. Nu, anno 2022, zijn daar nog veel meer nieuwe menstruatieproducten bij gekomen. Dus wil je wat anders dan het oude vertrouwde maandverband of de tampon? Dan zijn dit de alternatieven.

Ongesteld zijn, niemand vindt het leuk en toch hoort het erbij. Dus kun je het maar beter zo comfortabel mogelijk maken voor jezelf. Wat daarbij helpt is uitvinden wat voor jou het fijnste menstruatieproduct is.

Het fijnste menstruatieproduct vinden

Wat voor jou het fijnste menstruatieproduct is hangt af van veel dingen. Geld en gemak spelen een rol. Maar ook de hoeveelheid bloedverlies of hoe actief je bent. Soms kan je favoriete product ook per dag verschillen. Misschien geef je bijvoorbeeld de voorkeur aan maandverband voor dagen waarop je hevig vloeit, of voor de nacht. Maar gebruik je liever een menstruatiecup voor de lichtere dagen.

Welke menstruatieproducten zijn er?

Naast het wegwerp maandverband en de wegwerptampons die iedereen kent zijn er nog een aantal andere opties. Wij zetten ze voor je op een rij.

Herbruikbaar maandverband

Net als wasbare luiers bestaat er ook wasbaar maandverband. Het herbruikbare maandverband heeft vleugels met drukknoopjes waarmee je het om je ondergoed kunt vouwen en vast kunt maken. Voordeel van herbruikbaar maandverband is dat het een stuk milieuvriendelijker is dan wegwerp maandverband dat voornamelijk uit plastic bestaat.

Je kunt het maandverband na gebruik weken en wassen en het gaat ongeveer vijf jaar mee. Wanneer je het aanschaft is het even een uitgave, maar als je de kosten vergelijkt met vijf jaar wegwerp maandverband kopen ben je uiteindelijk met wasbaar maandverband goedkoper uit.

Menstruatieondergoed

Een andere vrij nieuwe uitvinding is menstruatieondergoed. Het lijkt misschien een beetje gek, alleen een onderbroek dragen als je ongesteld bent. Maar ergens is het ook heel logisch (én comfortabel). De onderbroeken zijn géén dikke luiers, het zijn gewoon normale onderbroeken met een extra absorberende laag. Sommigen absorberen net zoveel als vier tampons!

Je kunt ze ook dragen in combinatie met bijvoorbeeld een tampon of menstruatiecup, als je bang bent om door te lekken op zware dagen. Of je kunt ze dragen als je weet dat je bijna ongesteld moet worden, zodat je niet verrast wordt met ongewenste vlekken in je kleding.

Menstruatiecups

Sinds de introductie rond 2002 (alweer twintig jaar geleden dus!) hebben de menstruatiecups enorm aan populariteit gewonnen. Voordelen zijn vooral dat je ze makkelijk schoon kunt maken en opnieuw kunt gebruiken. Het inbrengen kan echter wel even oefenen zijn. Aan het einde van je menstruatie kun je hem even een paar minuten koken om hem te steriliseren.

Menstruatiedisks

Vergelijkbaar met de cups, maar dan in de vorm van een disk. Platter en ronder dus. Door deze vorm kun je ze hoger inbrengen en zitten ze dichter bij de baarmoederhals. Dat kan prettig zijn als menstruatiecups bijvoorbeeld niet lekker zitten bij jou én je kunt hem inhouden tijdens de seks. Ook vangt hij meer bloed op dan een cup. Het inbrengen en verwijderen kan juist lastiger zijn dan bij een cup en het kan wat meer “troep” opleveren.

Herbruikbare tampons

Hier heb je misschien nog nooit van gehoord, maar ja, ze bestaan echt. Net als wasbaar maandverband bestaan er ook wasbare tampons. Ze zijn gemaakt van katoen dat je oprolt en met een touwtje vastmaakt voordat je hem inbrengt. Na gebruik kun je ze weken en wassen in de wasmachine.

Menstruatiesponsjes

Wil je helemaal voor puur natuur en milieuvriendelijk gaan? Dan zijn menstruatiesponsjes misschien iets voor jou. Het zijn echte zeesponzen die je inbrengt als tampon. Duurzaam is het dus zeker. Je kunt de sponzen na gebruik wassen en vervolgens ongeveer zes tot twaalf maanden gebruiken. Ze zijn redelijk goedkoop in aanschaf, wat ook een voordeel is. Het kan echter wel een beetje een zooitje worden, wat ze voor gebruik buitenhuis niet zo aantrekkelijk maakt.

Aha! 7x dingen die niemand je over menstruatiecups vertelt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme