Aha! 7x dingen die niemand je over menstruatiecups vertelt

Gezondheid Valéry de Voijs 24 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Heb jij ‘m al geprobeerd? De menstruatiecup. Of jij als groot fan niet meer zonder wilt, of het liever bij de ouderwetse tampons en maandverband houdt: deze dingen vertelt niemand je over het gebruik van menstruatiecups.

Menstruatiecups. De kleine rubberen kelkjes zijn voor velen dé perfecte manier om maandelijks menstruatiebloed op te vangen. Als jij ‘m al hebt geprobeerd ga je deze dingen gegarandeerd herkennen. Heb je ‘m nog niet getest? Dan wil jij vooral even verder lezen.

Menstruatiecups

Waarom je zo’n menstruatiecup zou gebruiken, is natuurlijk een persoonlijke keuze. Laten we allereerst even stil staan bij de voor- en nadelen van zo’n menstruatiecup.

Voordelen

  • Goedkoop
    Menstruatiecup = meerdere malen te gebruiken = goedkoper dan tampons = geld besparen = meer geld over voor leuke dingen = blije jij. Wist je trouwens dat vrouwen in hun hele leven zo’n 6.000 euro uitgeven aan hun menstruatie?
  • Veilig
    Omdat de cups gemaakt zijn om het bloed op te vangen, in plaats van te absorberen, is er minder kans op infecties als TSS (toxic shock syndroom).
  • Eco-friendly 
    In tegenstelling tot tampons, gebruik jij deze cup meerdere malen. Dat betekent dus minder afval, en dus beter voor het milieu.
  • Je kunt seks hebben
    Yes. Dat lees je goed. Je kunt met een menstruatiecup dus gewoon intiem zijn met je partner. Kleine side note: dit kan wel alleen met de kleine menstruatiecups die je eenmaal gebruikt.

Nadelen

  • It’s a mess
    Laten we eerlijk zijn. Het kan nogal een zooitje worden. Vooral als jij nog niet veel ervaring hebt in het aanbrengen (en uitnemen) van de cup kan het een nogal bloederig tafereel worden.
  • Moeilijk in te brengen
    In tegenstelling tot maandverband of tampons, kan het aanbrengen van menstruatiecups vaak nog even wennen zijn. Het gaat op het begin dus even een geklungel zijn.
  • De juiste maat
    Menstruatiecups zijn niet een one-size-fits-all dingetje. Het kan dus even zoeken zijn naar de juiste maat.

Dit vertelt niemand je over menstruatiecups

Heel leuk die voor- en nadelen van menstruatiecups. Maar hoe zit het nu écht? Dit zijn de dingen die niemand je vertelt (maar wat jij wel wilt weten!)
1. Je moet wel heel comfy zijn met je eigen lichaam 
Als jij al ongemakkelijk wordt van een tampon, dan is de cup waarschijnlijk niets voor jou.
2. Zooitje
We hebben ‘t al benoemd: het kan een bloederig zooitje worden. Be aware.
3. Hij kan verdwijnen.
Nouja. Niet letterlijk natuurlijk. Maar je kunt ‘m wel even kwijt zijn. Het kan soms moeilijk zijn om ‘m te pakken te krijgen. Geen paniek. Hij móet ergens zijn.
4. Ongemakkelijk
Pijnlijk is nogal een groot woord, maar het is en blijft een ‘vreemd’ object dat jij in je lichaam aanbrengt. Dit kan dus iedere keer weer even ongemakkelijk zijn.
5. Je hebt ‘m verkeerd ingebracht
Je denkt dat ‘ie goed zit, maar als jij op de fiets zit kom je erachter dat er iets niet helemaal OK is. Lekker handig!
6. Groot fan
Als jij dit ding eenmaal hebt gebruikt ga jij je vrienden niet met rust laten tot ze hem ook gebruiken.
7. Hij gaat ooit ‘overstromen’
Je hoeft menstruatiecups veel minder vaak te vervangen dan tampons of maandverband, maar dat betekent niet dat er geen maximum aan zit.

Kan een menstruatiecup je helpen om sneller zwanger te worden?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Healthline Diply

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme