7x dingen waar jij je NOOIT meer schuldig over moeten voelen

Ouderschap Redactie 24 nov 2021
Leestijd: 3 minuten

Waarom zijn wij moeders ons toch altijd aan het verontschuldigen? Voor het te laat komen, voor de rommel in huis en voor het vergeten van een cadeautje.

Dat excuseren over alles moet maar eens afgelopen zijn.

Stop met schuldig voelen

Over de volgende dingen althans.

Je looks als je thuis aan het werk bent

Wat maakt het uit dat je je mascara niet op hebt en in je (onooglijke) chill-outfit zit te werken? Niemand die het ziet. Op de pakketjes bezorger van Post NL na dan, maar die is wel wat gewend. En alle ouders die je op school tegenkomt of het afgeven van je kind op het kinderdagverblijf, die schenk je gewoon je liefste glimlach. Maar let op: geen excuses voor je no make-up look en outfit. No way!

Je kinderen tv laten kijken

Of de iPad of welk scherm in huis dan ook. Het is vaak even een momentje (of meerdere momenten van in totaal drie uur) van rust in een verder hectische dag. Dus waarom zou dat verkeerd zijn? Geen idee. Ze leren er hartstikke veel van! En jij kunt even lekker ongestoord doorwerken. Is ook iets voor te zeggen!

Het ouderschap an sich

Of je nou een baan hebt of huismoeder bent. Of je nou borstvoeding geeft of de fles. Of je fanatiek sport of niet. Of je je kinderen laat snoepen of niet. Of je een overbeschermde moeder bent of een laat-maar-waaien-moeder. Of je altijd uitgebreid staat te koken of onderhand een afhaal-abonnement hebt. Of je veel tv kijkt of niet. Je doet het goed. Je doet het beste voor jou en je gezin. Er is geen reden om sorry te zeggen.

Zeggen dat je niet kan komen

Het voelt soms alsof wij vrouwen overal maar bij moeten zijn. Dat denken we althans. Het voelt alsof je elke verjaardag moet bijwonen. Elk avondje met de girls, elke lunchdate, elke ouder informatieavond en elke ALLES. Maar je kunt ook gewoon zeggen dat je niet kan, zonder je schuldig te voelen. Je hebt misschien een partner die wat liefde nodig heeft. Of een kind dat om aandacht vraagt. Een baby die je moet voeden. Of misschien ben je zelf even aan wat rust toe. Zeg gewoon dat je niet kan. En een uitleg hoef je echt niet te geven. En voel je dan alsjeblieft NIET schuldig.

Die makkelijke maaltijd – voor de derde keer deze week

Natuurlijk zijn er vrouwen die elke avond uitgebreid staan te koken (chapeau voor hen, echt!), maar die gaan misschien niet drie keer in de week sporten. Of hebben geen drukke baan. In elk geval: jij hebt een legitieme reden om voor die makkelijke opwarm maaltijd te kiezen. Dus geen reden om je schuldig te voelen. Geef je kids van tevoren een bakje rauwkost, hebben ze die vitamines alvast binnen.

Rommel in je huis

Bij anderen is het altijd spic en span, maar in je eigen huis struikel je over de rommel en erger je je aan de wasmand die uitpuilt, de gootsteen die wel een schrobbeurtje kan gebruiken en… ja, waar eigenlijk niet aan. Je eraan ergeren mag, maar je ervoor verontschuldigen: doe het niet. Je hebt er gewoon geen tijd voor of nou ja, laten we zeggen dat je die tijd besteedt aan andere dingen. En da’s oké. Sorry, not sorry.

Niet genoeg doen

Als laatste: je bent genoeg en je doet genoeg. Moeder zijn is genoeg. Het maakt niet uit hoeveel kinderen je hebt: eentje, zes of iets daartussen. Het maakt ook niet uit wat je gedurende de dag doet of hoe hard je er voor je gevoel voor moet werken. Wat mensen ook zeggen, hoe ze je ook laten voelen. Hoe zelfverzekerd of niet zo zelfverzekerd je je voelt over het hele moedergebeuren. Weet dat je oké bent. Er is geen reden om je schuldig te voelen.

16x waar moeders zich vooral niet schuldig om moeten voelen

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme