16x waar moeders zich vooral niet schuldig om moeten voelen

Mind Thea Tijssen 7 aug 2021
Leestijd: 6 minuten

Natuurlijk. Je kunt altijd vrolijker zijn, georganiseerder, en meer geïnteresseerd. Maar laten we realistisch zijn. Je bent geen mama-robot (gelukkig niet!) en niemand verwacht ook dat je in die mate functioneert. Althans, niemand behalve jijzelf. Er is geen reden om je schuldig te voelen – vooral niet om deze dingen.

Hier wat dingen die je overkomen, maar waarvoor je jezelf echt niet hoeft te wentelen in schuldgevoelens. Dit kan je gebeuren als moeder. En da’s oké.

Schuldig

We kunnen het waarschijnlijk niet vaak genoeg herhalen, maar nee: hier hoef je je écht niet schuldig over te voelen

Een weekendje weg gaan met je man

En dus zonder de kinderen. Natuurlijk, lekker doen. Daar word je alleen maar een leuker mens (en dus ook leukere moeder) van!

 

Je bent weer eens vergeten dat er iets mee naar school moest

Oh ja, hij moet nieuwe gymschoenen mee, want die oude zijn te klein geworden. Dit weet je ook pas drie weken, dus de juf kan toch niet verwachten dat je ‘meteen’ drie weken later zijn schoenen ‘al’ hebt vervangen? Schuldig dat je je voelt! Ahum… Je schrijft het vervolgens met koeienletters in je agenda en plant voor komend weekend drie herinneringen in met ‘gympies jongste’. Iedereen vergeet weleens iets joh!

 

Lekker lang gaan lunchen en daardoor bijna te laat bij school komen

Heerlijk toch, op vrijdagmiddag met je lief of een goede vriendin het er uitgebreid van nemen tijdens de lunch? De tijd vliegt dan. En die vliegt zó hard, dat je ‘m bijna vergeet. En er was nog iets… De kinderen! Om half drie komen ze uit school en het zou extreem lullig zijn als jij daar dan nog niet bent. Je klokt je wijntje achterover (ook dat nog) en racete als een speer naar school waar je hijgend het schoolplein op rent, hartstikke op tijd! Bijna te laat is dus niet per se écht te laat.

 

Jezelf heel wat voelen als je naar de ouders uit Super Nanny kijkt

Maakt niet uit joh, iedereen voelt zich heel wat als-ie naar de ouders in Super Nanny kijkt. En als je je niet meer zo (verheven) voelt, dan wordt het tijd om iets te doen met de adviezen die ze daar krijgen.

 

Nog meer uitkijken naar het mannenweekend dan je man zelf

Soms is het gewoon veel handiger om in je eentje voor de kinderen te zorgen dan met z’n twee. Het scheelt een overlegmoment en door de extra tijd die je inruimt om dingen (in je uppie) te doen met de kids, wordt het allemaal een stukje relaxter. Maar wat ben je toch blij als manlief na dat weekend weer binnenstapt. Dat wel!

 

Jezelf niet opgeven als klassenouder

Bekijk het eens van deze kant: als je je aandacht op het klassenouderschap richt, kun je je minder bezighouden met zorgen dat je kinderen op tijd en goed gevoed de deur uitstappen ‘s ochtends. Om maar eens wat te noemen. Dat is op sommige dagen al een behoorlijke onderneming! Laat staan dat je dan ook nog van alles in de klas moet regelen…

 

Tegen je kind schreeuwen

Je hoort jezelf je stem verheffen terwijl dat totaal onnodig is. S..t! Het is weer gebeurd. Niks aan de hand. Ga naar je kind toe en verontschuldig jezelf voor je woedeaanval. ‘Dat was niet nodig. Je luisterde niet, maar ik schoot wel heel snel uit mijn slof. Dat had ik niet moeten doen, sorry.’ En je bent weer de liefste mama ooit. Kus erop en klaar. En je hebt en passant je kind iets meegegeven over excuses aanbieden en fouten toegeven. Heel waardevol.

 

De tv gebruiken als baby-sit

Lang leve Netflix, Zappelin en Nickelodeon Junior. Nood breekt wetten, dus als jij onverwachts thuis moet werken terwijl je kind er ook is, dan is er niets op tegen om je kind die middag te laten bingewatchen. Vertel er meteen even bij dat papa en mama dat ook weleens doen met series die zij heel leuk vinden.

Heel veel plezier hebben in je werk

Je kunt best van je kinderen houden en tegelijkertijd ontzettend blij zijn dat het maandag is. Heus. Dat betekent niet dat je liever werkt dan weekend viert. Toch?

 

Hun kunstwerkjes stiekem tussen het oud papier leggen

Je bewaart al zóveel! Je had van de week al een selectie gemaakt waar de kinderen bij waren, maar dat schoot nog niet echt op. De stapel ‘bewaren’ was nog steeds zo groot als de Tafelberg. En dus pak je op een onbewaakt ogenblik die megastapel op en gooit het grootste gedeelte zo, hups, in de oud papierbak. Alsof ze die getekende dino’s en slangen zullen missen. Ze hebben er nog dertig over!

 

Je kinderen een keer hun douchebeurt over laten slaan

Morgen is er weer een dag! En stinken doen ze nog niet, want het zijn nog geen pubers.

 

Voor de zoveelste keer jezelf niet opgeven voor de spelletjesochtend op school

Het komt je gewoon niet uit! Bovendien houd je niet van spelletjes, dus hoezo moet jij dan degene zijn die ze moet begeleiden bij die irritante bezigheid? Dacht het niet. Jij helpt de volgende keer wel weer, als de klas naar een museum gaat bijvoorbeeld.

 

Het brengen en halen van je kinderen laat je negen van de tien keer aan je man over

Soms komt dat nu eenmaal beter uit. Als je man bijvoorbeeld thuis werkt of dichterbij huis dan jij. Als jij dan zorgt dat je ze die avond voorleest, kun je dat weer mooi tegen elkaar wegstrepen. En daar hoef je je echt geen portie schuldig om te gaan zitten voelen

 

Je kinderen regelmatig kant-en-klare pannenkoeken voorschotelen

Terwijl je dondersgoed weet dat zelfgebakken pannenkoeken veel lekkerder zijn! Maar ja, dat kost ook meer tijd hè. En tijd is geld. Het is in elk geval een kostbaar goed als je vier dagen werkt en toe bent aan een rustige avond. Dus hier is best wat voor te zeggen. En blij dat ze zijn als jij besluit ze toch een keer zelf te bakken!

 

Zitten en lezen

Niks doen dus eigenlijk. Je maakt je niet nuttig voor je kinderen en dat voel je. Maar ook dat mag. En is zelfs goed voor je. Tijd voor jezelf is een kostbaar goed. Dus geniet ervan, en voel je er absoluut niet schuldig over

 

Vergeten d’r haar in te vlechten op de dag dat de schoolfotograaf komt

En dat is nog niet alles: ze had ook haar favo outfit niet aan. Want jij had het niet in je agenda gezet. Of wel, maar daar niet in gekeken. En nu staat ze met messy hair en haar minst leuke outfit op de schoolfoto. Het overkwam mij ooit zelf. M’n moeder was het vergeten en dus kwam ik met coup-net-uit-bed en moonboots (ja echt) naar school op de dag dat we vereeuwigd werden. Ik heb het overleefd, hoor. Dat zal jouw kind ook heus doen. En jij, jij vergeet NOOIT meer wanneer de schoolfotograaf komt.

Werkt het al een beetje, dat schuldgevoel los te laten? Lees anders nog even dit!>

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Tumblr

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme