11 verschillen tussen je 1ste en 2de zwangerschap

Zwanger Muriel Oonincx 7 aug 2021
Leestijd: 5 minuten

Bij je eerste zwangerschap stond alles in het teken van de buik. Bewust en met aandacht, zo valt het te omschrijven. Hoe anders is een tweede zwangerschap. Afwezig en nonchalant, althans zo was het bij mij. Iedereen zal echter een heel aantal van deze verschillen tussen de eerste en tweede zwangerschap herkennen.

Verschillen tussen je eerste en tweede zwangerschap

Denk even terug aan het moment dat je voor het eerst zwanger werd. De hoeveelheden zwangerschapstesten die je kocht en vol spanning te vroeg openmaakte en onder plaste. De aandacht die je kreeg van iedereen, als ware je een prinses. De vele kaarten en oohhh’s en aaah’s die je ten deel vielen en bovenal de volkomen focus op alles wat met zwanger zijn en een kind krijgen te maken heeft.

Nee, dan de tweede zwangerschap. Om een beetje aandacht te krijgen kun je maar beter in een nieuw dorp gaan wonen. Je bent niet meer die magische onervaren zwangere, maar een ervaren door de wol geverfde moeder. Voor ronde twee word je als een soldaat gezien die voor een tweede keer het strijdveld op gaat.

Verschillen

Herkenbaar? Je gaat opeens heel anders om met deze dingen:

Geslacht

Nummer 1: ‘Jongetje? Meisje? Dat maakt ons echt niks uit als het maar gezond is.’
Nummer 2: Als je al een jongetje hebt: ‘Meisje, meisje, meisje, meisje.’ Als je een meisje hebt: …

Echo’s

Of het nu al je collega’s zijn, familie, vrienden en voor de durfals van tegenwoordig je Facebook netwerk: de eerste echo mag gezien worden. Hij wordt van voor tot achter geanalyseerd, omgekeerd, omgedraaid, er wordt een piemel waargenomen of toch niet. Pretecho’s en 3D exemplaren worden ingepland. Bij nummer 2 verdwijnt de echo in de portomonnaie. Met enig geluk krijgen de oma’s een whatsappje van het gefotografeerde exemplaar.

Foto’s van de buik

Je kunt er nog net geen prachtig timelapse filmpje van maken, maar die eerste buik staat vol in de aandacht van de camera. Mogelijk heb je er zelfs een professionele fotoshoot tegenaan gegooid of zelfs een tekening op laten ‘painten’. ‘Oh, jij hebt zelfs een gipsen buikafdruk laten maken? Top!’ Buik nummer twee moet het met heel wat minder aandacht stellen. Hier geen fotosessies, slechts enkele kiekjes van op het eind.

Zwangerschapsklasjes

Mensendieck, Carita Salomé (voor Amsterdammers), Yoga, Pilates. Er worden vriendschappen gesmeed en het eerste zwangerschapsclubje eindigt steevast in dikke vriendschappen en posts van alle babies op een rijtje na de laatste bevalling. Het gezellige terugkom dag moment van de pufclub. Wie kent hem niet. Hier bij nr. 2 nog even snel een opfris spoedcursus bij Carita gedaan, verder genoeg beweging en fitheid door het zeulen met dreumes nr. 1.

Boeken

‘Oei, ik groei.’ Wie hem niet heeft gekregen, stuur me een mail, dan krijg je hem alsnog. En van A to Z spelde ik alle pagina’s zodat ik precies wist wat er zou gaan gebeuren. ‘Duik in je weeën’, ja ik zie je knikken en wie het echt allemaal had kreeg zelfs ook nog ‘Help ik heb mijn vrouw zwanger gemaakt’ van Kluun. Heerlijk al die boeken over zwanger zijn, bevallen en de tijd erna. De tweede keer? Lezen, lezen, ik heb helemaal geen tijd om te lezen, want draag een dreumes op mijn arm die getild wil worden en Ik-ben-twee-dus-ik-zeg-nee uitprobeert en me nachtenlang wakker houdt. Ik zal blij zijn als ik ooit weer eens een heel boek kan lezen.

Kleding

Dartel en blij duik je bij nummer 1 de wondere wereld van de zwangerschapskleding in. Mamalicious, Noppies, een mooie spijkerbroek met buikstuk waar je die prachtige buik in kunt laten uitkomen. Jurkjes met extra rek. Bij nummer 2 grijp je in de kast van je vent en hoe dat eruit ziet, ach ja het is een fase zullen we maar zeggen.

Beleving

Zo maar een passant in de supermarkt (1ste zwangerschap): Hoe ver ben je? Jij: ‘Ik ben 30 weken, drie dagen en 4 uur, over bijna 5 weken de liggingsecho, dan gaan ze kijken of het hoofdje goed is ingedaald, als dat niet zo is dan zou het kunnen dat ze moeten gaan draaien en dat is best spannend, blaha die bla, bla, bla.’ Passant: ‘Uhuh, nou succes ermee, ik moet gaan.’
Zo maar een passant in de supermarkt (2de zwangerschap): Hoe ver ben je? Jij: ‘Mijn wagentje is bijna vol, nog even langs het melkschap en dan naar de kassa.’ Passant: ‘Uhuh, ik bedoelde hoe ver zwanger ben je?’

Ontwikkeling vd foetus

Mozart voor babies, foetus eerste verhaaltjes, mama zingt een liedje van je tralala. Alles voor een juiste ontwikkeling van het almaar groeiende wonder in je buik. Ook qua beweging doe je het rustig aan, de baby moet geen stress hebben. Dat tweede kinderen vaak ‘tough cookies’ zijn zou zo maar eens kunnen liggen aan het feit dat je tot week 40 nog met een dreumes op je arm loopt. Met pakken luiers en flessen melk zeult en broer of zus lief de dikke buik eerder als boksbal ziet dan als wonder der natuur waar vooral alleen maar naar gekeken mag worden.

Felicitaties

De postbode zal het weten en tilt zich een breuk aan alle felicitaties en hoera zwanger-kaarten. Uitgehangen aan een waslijntje vul je zo een omtrek van een ruimte van 40m2. Netjes verdwijnen ze allemaal in de bewaardoos voor later om plaats te maken voor het dubbele aan Hoera, gefeliciteerd, een meisje/jongetje

Dieet

Rauwmelkse kazen, rauwe vis, makreel, niet gewassen groenten. Nul alcohol. Bij nummer 1 houd je rekening met wat je eet. Een perfect uitgebalanceerd dieet. Bij nummer 2 laat je de kazen nog staan, verder eet je vooral wat er overblijft van het bord kipvingers van je dreumes terwijl je alleen maar denkt aan een ding: slapen.

Klaar voor D-day

Bij de eerste is de kinderkamer maanden voor tijd klaar. Fris, op tijd geverfd om de giftige luchten ruim baan te geven om te vervliegen. Mooi roze, met alle kleertjes gewassen, gestreken en uitgehangen. Het ‘vluchtkoffertje’ staat klaar in de hoek bij de deur met een uitgeprint A4 met telefoonnummers en adressen voor de gestresstste papa to-be.
De tweede? Bij 39 weken zet je snel nog even de wieg klaar op je kamer. Blauw? Ach roze staat toch ook enig bij jongetjes? Koffer? Ach we zien wel, dat t-shirt is zo gepakt en anders rijd papa nog even op en neer…

Ook al ben je voor de tweede keer zwanger, deze 17 feiten over zwangerschap zullen je verbazen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme