Vanaf welke leeftijd mag je baby frikandellen eten?

Kinderen Valéry de Voijs 21 apr 2022
Leestijd: 2 minuten

Vanaf welke leeftijd mag je baby frikandellen eten? En hoe zit dat met een hamburger? Dat zijn vragen die waarschijnlijk niet zo snel in je op zullen komen. Toch houden politici zich bezig met de eetgewoonten van baby’s. Een nieuw wetsvoorstel om een minimumleeftijd in te stellen waarop baby’s fastfood zouden mogen eten, zorgt bij ouders voor verwarring.

Het wetsvoorstel van het Wetenschappelijk Instituut van het CDA zorgt bij veel ouders voor verwarring, volgens Nieuwspaal.

Geen fastfood voor baby’s

Naar aanleiding van een rapport dat eerder deze week verscheen komt het instituut met een voorstel om een minimumleeftijd in te stellen voor fastfood. Hamburgers, frikandellen en frieten zouden niet geschikt zijn voor kinderen. Daar zijn niet alle ouders het over eens. Zo zijn er moeders met ‘moeilijke eters’ die allang blij zijn dat hun kind iets eet, of vinden ze een patatje op z’n tijd geen ramp.

Toch zijn er ook ouders die zijn gaan twijfelen door het onderzoek. Zo laat ook Shalana, moeder van de twee maanden oude Delano aan Nieuwspaal weten dat ze niet weet wat de juiste beslissing is. “Natuurlijk willen we dat Dalana zo snel mogelijk met de pot mee-eet, maar door dit wetsvoorstel ben ik toch gaan twijfelen. Vanaf welke leeftijd mag mijn kind mee-eten uit de frituurpan?”

Deze minimumleeftijd zou bij 18 jaar moeten liggen. Volgens het WI gaat het erom dat kinderen jong vertrouwd raken met zorg voor zichzelf en een gezonde levensstijl.

In het onderzoek staat verder dat ongezond eten en drinken makkelijker verkrijgbaar is. Daarbij zou het aantrekkelijker zijn dan gezonder eten. Mensen worden steeds geconfronteerd met reclame en lage prijzen, inspelend op een ‘primitieve trek in ultrabewerkte waren.’ Het WI zegt dat de ideeën om ongezond eten moeilijker te maken daarom niet betuttelend zijn.

CDA-fractie vindt leeftijdsgrens voor fastfood te ver gaan

De Tweede Kamerfractie van het CDA ziet niets in een minimumleeftijd voor de verkoop van fastfood. De afvaardiging van de partij in het parlement vindt de leeftijdsgrens voor fastfood “te ver gaan”, schrijft Kamerlid Anne Kuik op Twitter. “Als het probleem bij de fastfoodbedrijven ligt, moeten we daar de oplossing zoeken. Niet bij de jeugd.”

 

Onderzoekers willen antwoord op de vraag: waarom weigeren kinderen groente te eten?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme