Rapley-methode voor baby’s eerste hapjes: de voordelen op een rij

Kinderen Laurien Bleeker 26 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

Wanneer het tijd is voor de eerste hapjes van je baby, kan je dit op verschillende manieren aanpakken. Zo kan je starten met gepureerde groentes en fruit, of wachten tot je baby oud genoeg is om zelf te eten volgens de Rapley-methode.

We zetten de voordelen van de Rapley-methode voor je op een rij, maar eerst leggen we uit wat deze methode eigenlijk inhoudt en wanneer je baby hier klaar voor is.

Wat is de Rapley-methode eigenlijk?

Tot zes maanden krijgt je baby borst- of flesvoeding en eventueel oefenhapjes vanaf vier maanden, volgens de Rapley-methode. Daarna eet je kindje ‘uit het vuistje’, met de handjes dus. Je baby eet dan hetzelfde als jij, met de pot mee, maar wel aangepast aan zijn ontwikkeling. Denk aan een stronkje gestoomde bloemkool of broccoli, gestoomde stukjes pompoen of reepjes avocado. Het leuke hieraan is dat je kindje gezellig aan tafel mee eet met de rest. Daarnaast leert hij zelf te eten, leert hij smaken en texturen kennen en ontwikkelt het zijn motorische vaardigheden.

De eerste hapjes: pureren of stukken groente?

Aangeraden door het Voedingscentrum wordt om nooit voor 6 maanden te starten met de Rapley-methode. Dit omdat je kindje voor een half jaar motorisch nog niet voldoende ontwikkeld is om zelf te kunnen eten. Wel kan je oefenhapjes aanbieden vanaf een maand of vier: kleine hapjes vaste voeding, om je kindje alvast te laten wennen aan die explosie van smaken. Deze hapjes vervangen dus nog geen borst- of flesvoeding en zijn extraatjes: een bordje leegeten is absoluut niet nodig. Sommige kindjes hebben nog helemaal geen behoefte aan deze oefenhapjes en dat is ook goed. Deze hapjes bestaan uit gepureerde of geprakte groentes die je gestoomd of gekookt hebt. Fruit kan ook. Je biedt deze hapjes zelf aan op een lepeltje.

Rapley-methode vanaf 6 maanden

De meeste kindjes krijgen zo rond de 6 maanden pas echt interesse in eten. Misschien kijkt jouw baby wel het eten van je bord af? Dan is het tijd voor hapjes! Je kindje zal het geweldig vinden om eten te pakken, in zijn mondje te stoppen en erop te kauwen. En ja, ook zonder tanden en kiezen. Wanneer je baby een half jaar oud is, kan je kiezen voor de Rapley-methode waarbij je stukken eten aan je kindje aanbiedt, in plaats van gepureerd. Wel is het belangrijk dat je baby rechtop kan zitten in een kinderstoel. Ook moet hij de stukjes eten zelf goed kunnen vastpakken en het bewust naar zijn mondje brengen om op te eten. Nog niet alle kindjes van deze leeftijd doen dit, dus kijk eens hoe dat met jouw mini gaat.

Voordelen Rapley-methode

Veel ouders zien de volgende voordelen in de Rapley-methode (maar deze voordelen zijn dus niet allemaal wetenschappelijk bewezen):

  • kindjes die eten volgens de Rapley-methode eten vaker gemakkelijker met de pot mee
  • je kindje leert niet alleen smaken, maar ook texturen goed kennen
  • het stimuleert de motoriek van je kindje
  • de spraakontwikkeling zal makkelijker gaan, omdat je kindje gewend is om te kauwen en zo de spieren in de mond al goed traint
  • je kindje bepaalt zelf hoe veel het eet en geeft goed eigen grenzen aan, hierdoor heeft je kind in de toekomst minder kans op overgewicht

En de nadelen van Rapley?

Die zetten we dan ook maar meteen neer, zodat je een overwogen beslissing hierover kan maken (ook al kan je natuurlijk beide methodes afwisselend aanhouden):

  • kokhalzen zal vaak gebeuren bij de Rapley-methode, maar in principe is het juist goed dat je kind dit doet: zo voorkomt hij verstikking. Baby’s hebben een sterke kokhalsreflex en dit gebeurt dus ook bij eten van een lepeltje.
  • knoeiboel: yep, veel eten belandt ook op de grond in plaats van in de mond. En dat zorgt voor een lekkere knoeiboel. Een goede slab voorkomt al een hoop geknoei.

Van Zweden tot Kameroen: dit zijn de eerste hapjes van baby’s over de hele wereld

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Consumentenbond

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme