Gepureerde hapjes of Rapley-methode? ‘Straks stikken ze erin’

Ouderschap Wilma Groothuis 30 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Op Facebook deelden we het dilemma van Yvette (32). Het dilemma luidde: “Zal ik beginnen met gepureerde hapjes of kiezen voor de Rapley-methode?” Hier hadden meerdere Famme-lezeressen een mening over.

En dus delen wij een greep uit de reacties.

Gepureerde hapjes of Rapley-methode?

“De vier maanden dat Berend bij ons is, zijn een feestje. Hij houdt ons inmiddels ook in de gaten als wij eten. We willen daarom over een paar weken beginnen met het geven van vast voedsel. Bij de Rapley-methode geef je het kind vanaf het moment dat het rechtop kan zitten, vast voedsel. Berend kan op die manier spelenderwijs op zijn eigen tempo eten ontdekken. Gepureerde hapjes zijn natuurlijk een ander verhaal. Daarbij kun je diverse soorten fruit of groenten mixen en met een lepel aan je kind voeren. Het zijn dus verschillende methodes, maar ik vind het moeilijk om te kiezen.”

Meningen van Famme-lezers

De meningen over dit onderwerp zijn verdeeld. Hieronder lees je de meningen van Famme-lezers over Yvette haar dilemma: : “Zal ik beginnen met gepureerde hapjes of kiezen voor de Rapley-methode?”

Alleen maar positieve ervaringen

Shana – “Hier twee keer de Rapley-methode gedaan en de derde krijgt dat straks ook. We hebben alleen maar positieve ervaringen ermee. Kinderen krijgen de regie, kunnen zo heerlijk ontdekken en als ouder heb je ook je handen vrij om zelf te eten.”

Doen wat fijn voelt

Annemiek – “Doe wat bij jou past. Hier zijn onze drie kids van de borst naar de Rapley-methode gegaan, omdat we graag zo natuurlijk mogelijk wilden voeden en destijds niet in Nederland woonden. In Nederland vindt iedereen er wel wat van. Gewoon doen wat fijn voelt.”

Beetje van beide

Kimberley – “Je kan ook een beetje van beide doen, afhankelijk van wat je eet. Dan doe je de Rapley-methode alleen niet helemaal zoals het hoort, want ik dacht dat daar ook een bepaalde volgorde van eten aanbieden bij hoort. Ik zou het gewoon proberen en je merkt vanzelf wat werkt.”

Straks stikken ze

Jolanda – “Ik heb nog nooit van de Rapley-methode gehoord. Zal wel weer een ‘mode’ dingetje zijn. Wij hebben ze gewoon eerst groente en fruithapjes gegeven en wanneer ze een paar maanden ouder waren, gaven we ze wat vaster voedsel. Je moet er toch niet aan denken om ze met vier maanden al stukjes eten te geven? Straks stikken ze erin.”

Babyperiode is vlug voorbij

Pascale – “Ik heb nog nooit van de Rapley-methode gehoord. Wat is er mis met je baby met drie maanden groentepap te geven en daarna fruitpap? De babyperiode is al zo vlug voorbij en als ze zelf moeten eten, nog vlugger.”

Nu twee moeilijke eters

Céline – “Wij kozen voor de Rapley-methode, maar we hebben nu twee moeilijke eters. Geen idee of het daaraan ligt, maar ik hoor zo vaak moeders zeggen dat hun kind alles eet, dus ik begon me af te vragen of ik wat fout deed.”

Ze moesten het niet

Jennifer – “Wij deden een poging met zelfgemaakte gepureerde hapjes, maar alle drie moesten ze het niet. Ze vonden het fijner om het zelf te doen, dus gingen we snel over op de Rapley-methode.”

Zelf proberen, oefenen en proeven

Kim – “Wij begonnen met gepureerd en gingen toen al snel over naar de Rapley-methode. Hier merkten we dat Lyah graag zelf wilde eten, proberen, oefenen en proeven. Het ging heel goed, ze probeerde en proefde echt alles. We zeggen ook altijd dat als ze iets niet lekker vindt, dat ook prima is. Ze is nu bijna 21 maanden en ze eet inmiddels bijna alles zelf met vork en lepel. En als ze iets niet lekker vindt, is dat ook helemaal oké. Wij vinden zelf ook niet alles lekker toch?”

Rapley-methode voor baby’s eerste hapjes: de voordelen op een rij

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme