Dilemma: ‘Zal ik beginnen met gepureerde hapjes of kiezen voor de Rapley-methode?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 1 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Yvette (32) haar dilemma voor: “Zal ik beginnen met gepureerde hapjes of kiezen voor de Rapley-methode?”

“Mijn zoon Berend is echt het zonnetje in huis. De vier maanden dat hij bij ons is, zijn een feestje. Zijn sprankelende blauwe ogen, zijn schattige glimlach. Ik ben, zoals alle moeders, verliefd op mijn eigen kind. Berend is een echte man, hij heeft altijd honger. Borstvoeding wissel ik nu af met flesjes, want mijn melkproductie kon zijn trek al vanaf het begin niet bijbenen. Hij houdt ons inmiddels ook in de gaten als wij eten. We willen daarom over een paar weken beginnen met het geven van vast voedsel, maar zal ik beginnen met gepureerde hapjes of kiezen voor de Rapley-methode?

Spannend

Iedere fase is spannend, zo ook deze nieuwe fase met de eerste hapjes. Bij de Rapley-methode geef je het kind vanaf het moment dat het rechtop kan zitten, vast voedsel. Berend kan op die manier spelenderwijs op zijn eigen tempo eten ontdekken. Gepureerde hapjes zijn natuurlijk een ander verhaal. Daarbij kun je diverse soorten fruit of groenten mixen en met een lepel aan je kind voeren. Het zijn dus verschillende methodes, maar ik vind het moeilijk om te kiezen.

Verschillende meningen

Mijn vriendinnen met kleine kinderen hebben stuk voor stuk voor de Rapley-methode gekozen. Zij vonden dit niet alleen makkelijker, maar ook leuker voor het kind. Lekker kliederen, zelf ontdekken en proeven. Mijn moeder en schoonmoeder zeggen dat we voor gepureerde hapjes moeten gaan. Zij zijn bang dat Berend anders tekort gaat komen. Zij zeggen dat je met gepureerde hapjes beter ziet wat je kind binnen krijgt.

Allebei een optie?

Mijn vriend vroeg zich af of het niet allebei kan. We zouden het kunnen afwisselen, maar toch lijkt me dat niet goed voor Berend. Voor een kind is het volgens mij te ingewikkeld: én zelf ontdekken én gepureerde hapjes. Ik wil liever dat hij aan één methode went. Ik ben erg benieuwd voor welke methode andere moeders hebben gekozen en waarom, want ik kom er zelf niet uit.”

Een relatie met iemand die conflicten vermijdt? Zo ga je daar mee om

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme