Wilma Groothuis
Wilma Groothuis Zwanger 1 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Je haar verven tijdens zwangerschap: een goed idee?

Houd je van zo nu en dan een ander kleurtje in je haar en ben je momenteel zwanger? Dan vraag je je misschien af of je tijdens je zwangerschap je haar mag verven. Wij vertellen alles wat je erover moet weten.

Tegenwoordig kun je een hoop met je haar: highlights, lowlights, henna, bleken of helemaal een andere kleur verven. Wat mag wel en niet tijdens je zwangerschap?

Wel of niet je haar verven?

De kapper is een favoriet uitje voor veel vrouwen, je hebt namelijk even tijd voor jezelf en je komt weer helemaal fris en fruitig thuis. Als je zwanger bent, is het verstandig om je van tevoren even te verdiepen in wat hierin wel en niet kan. Je mag namelijk al zoveel niet tijdens je zwangerschap, denk maar aan het eten dat je niet mag en het wijntje dat je helaas even moet laten staan.

Om gelijk maar met de deur in huis te vallen: over het algemeen kan het geen kwaad om je haar te verven tijdens de zwangerschap. Of je nu gaat voor highlights, lowlights, henna of gewone verf, dat maakt niet uit. Mensen beweerden dat het wél kwaad kon, omdat de stoffen in de verf in je bloedbaan zouden komen en daarmee ook bij je baby. Met name ammoniak zou slecht zijn voor je zwangerschap.

Verf met ammoniak

Gelukkig is dat niet waar, omdat de verf tegenwoordig nog maar weinig of helemaal geen ammoniak meer bevat. Je kunt dit natuurlijk altijd even checken bij je kapper, maar zelfs een klein beetje ammoniak is niet meer gevaarlijk voor jou en je baby. Wil je het zeker weten, kies dan voor verf waar helemaal geen ammoniak meer in zit, dan zit je sowieso goed.

Als je het echt veilig wil doen, kun je ervoor kiezen om een behandeling te doen waarbij de verf je hoofdhuid niet raakt. Hierdoor weet je zeker dat er geen verfstoffen in contact komen met je hoofdhuid, want dat kan niet als de verf alleen je haar aanraakt. Ook is een extra tip om te kiezen voor natuurlijke producten, zodat je niet per ongeluk in aanraking komt met giftige stoffen.

Wachten tot tweede trimester

Wil je extra voorzichtig zijn tijdens je zwangerschap? Dan is het advies om te wachten tot je tweede trimester met het verven van je haar. “In de vroege zwangerschap maakt de foetus een snelle ontwikkeling door. Een goede manier om het risico te minimaliseren, is het vermijden van haarkleuring in het eerste trimester”, zegt de Amerikaanse verloskundige Janna Stults.

Als je snel last van misselijkheid hebt, is het misschien ook beter om een verfbehandeling nog even uit te stellen. “Een zwangerschap kan zorgen voor een verhoogde gevoeligheid voor producten vanwege hormonale veranderingen”, vertelt Stults. “Deze gevoeligheden kunnen huidreacties zijn of een afkeer van bepaalde geuren. Om dit tegen te gaan, raad ik mijn patiënten aan om eerst een test op hun hoofdhuid uit te voeren, om te zien hoe hun huid hierop reageert.”

7x deze beauty rituelen kun je beter achterwege laten als je zwanger bent

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme