Deze 4 yogahoudingen kunnen helpen om de bevalling op te wekken

Zwanger Sanne Verweij 1 mei 2023
Leestijd: 3 minuten

Vermoeidheid combineren met je eigen to-dolijstje kan in je derde trimester erg moeilijk zijn. De balans vinden is ingewikkeld, maar wat als je dat balanceren voor iets beters in kan zetten? Deze yogahoudingen kunnen je helpen de bevalling op te wekken.

Yoga helpt met het één worden van lichaam en geest. Daarnaast helpt het aanstaande moeders ook met relaxen, een goede bloedsomloop en een fijn gevoel. Naarmate je dichter bij je uitgerekende datum komt, kan yoga je lichaam helpen zich voor te bereiden op de bevalling.

Yoga en de bevalling

Yoga helpt bij de aanmaak van oxytocine; een feel-good hormoon dat we van nature afgeven. Dit hormoon is ook betrokken bij de weeën. De houdingen zullen niet per se de bevalling opwekken, maar ze kunnen je lichaam zeker helpen met het voorbereiden op de bevalling.

Als de baby nog niet in de juiste positie ligt, of de baarmoederhals nog niet verzacht is, zullen de poses geen bevalling opwekken. De houdingen zullen alleen werken als je baby er al klaar voor is. Als je rond de 37 weken bent, kan je deze oefeningen eens uitproberen (het is wel verstandig om het eerst met je verloskundige te overleggen).

Probeer deze yogahoudingen om de bevalling op te wekken

1. Malasana

Ook wel yogi squat of garland pose genoemd. Bij deze yogahouding ga je in een soort squat zitten waardoor je heupen en bekken geopend worden. Zo kan je baby naar de baarmoederhals bewegen. Daarnaast ben je zo in staat de bekkenbodem te ontspannen, wat ook erg belangrijk is tijdens de bevalling.

Je kunt de houding zelf aannemen door de voeten net buiten heupafstand te zetten met de tenen iets naar buiten gericht. Houd je handen op je dijen voor ondersteuning, verleng je ruggengraat en buig langzaam je knieën zodat je je naar beneden kunt laten zakken tot een hurkzit.

2. Goddess pose

Deze pose opent je heupen en je bekken. Je zet beide benen in een externe rotatie, wat helpt om de bekken te openen. Hierdoor ontstaat er ruimte voor je baby om naar beneden te bewegen om in de juiste positie te komen voor de geboorte. Ga met je benen ongeveer drie of vier voeten uit elkaar staan. Draai beide hielen naar binnen en de tenen naar buiten. Buig de knieën en laat de heupen ongeveer halverwege zakken alsof je naar een hoge gehurkte positie gaat. Je kunt je handen op je heupen zetten of ze in een gebedspositie bij je hart houden.

3. Baddha Konasana (of bound angle)

Dit is een zittende yogapositie die perfect is om je heupen en bekken te openen, en het kalmeert je. Begin zittend met de voetzolen tegen elkaar en de knieën wijd. Je kunt hierbij ondersteuning gebruiken zoals dekens of blokken onder de knieën of dijen. In deze houding wil je je concentreren op het licht rekken van de achterkant van je lichaam en de spieren daar.

4. Tafelbladhouding

Tijdens de zwangerschap kan je niet echt werken aan het versterken van je core, maar deze houding helpt met het versterken van je rug en de spieren aan de zijkant van je lichaam. Dit helpt dan weer het gewicht van je buik en lichaam te ondersteunen en beschermen.

Begin in een tafelblad positie door je polsen onder je schouders te plaatsen en je knieën onder je heupen. Beweeg je knieën naar achteren en je polsen ongeveer een centimeter omhoog. Breng je heupen naar voren op een inademing en begin met je heupen naar links te cirkelen, zo wijd als comfortabel is. Beweeg met je adem mee: adem in en cirkel de heupen en als je uitademt breng je ze weer naar binnen.

Wees wel voorzichtig en stop als iets niet goed aanvoelt. Als je nog nooit yoga hebt gedaan of niet zeker weet hoe je lichaam zal reageren, is het aan te raden om de oefeningen met een instructeur of een klas te doen.

Zwangerschapsyoga: 5x veelvoorkomende fouten die jij wilt vermijden

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme