Een relatie met iemand die conflicten vermijdt? Zo ga je daar mee om

Relatie Susan Dalstra 27 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Je bent het type dat het hart op de tong heeft. Als je iets dwarszit binnen je relatie wil je dat zo snel mogelijk bespreken om de lucht te klaren.

Heel gezond, al kan die eigenschap heel lastig zijn als je met iemand bent die liefst iedere vorm van conflict uit de weg gaat.

Een relatie met iemand die conflicten vermijdt? Zo ga je daar mee om

De truc is om elkaar ergens in het midden te ontmoeten. Lees hier hoe je dat doet.

1. Bereid je voor voordat je confronteert

Probeer een manier te vinden om je eigen emoties onder controle te krijgen voordat je het gesprek aan gaat. Mediteer, schrijf, ruim op: doe wat er nodig is om even met jezelf te zijn, tot rust te komen en je gedachten op een rijtje te krijgen. Denk na over wat je denkt en voelt en achterhaal wat het echte probleem is dat je wil bespreken. Baal je dat hij nooit het vuilnis buitenzet, voor zichzelf kookt zonder jou te vragen of je ook honger hebt?

Is dat omdat hij een getroebleerde narcist is of gewoon omdat hij het zelf razend druk heeft  of jou na een werkdag met rust wil laten? Wat is het wat je écht van hem wil? Als je je zorgen maakt om zijn vergeetachtigheid of denkt dat hij je behoeftes niet respecteert, zeg dat dan zonder wijzend vingertje. Denk ook alvast na over een mogelijke oplossing. Door je methodisch voor te bereiden, houd je beter de controle wanneer je het probleem op tafel legt.

2. Neem in acht waar hij vandaan komt

Jij zit er bovenop, hij klapt dicht en zo beland je in een neerwaartse spiraal. Maar heb je al eens een moment genomen om na te denken waar je partner voor weg rent? Trauma’s uit het verleden kunnen ervoor zorgen dat hij in de stress schiet bij de lichtste vorm van confrontatie. Hij rent niet weg voor kleine problemen, maar voor consequenties die hij zelf bedacht heeft.

Misschien kreeg zijn vader een hartaanval en acht hij zich verantwoordelijk omdat hij zo’n problematische puber was. Hij geeft zichzelf de schuld, heeft misschien nooit closure gevonden en associeert ruzies daarom met verlaten en tragedie. Van jouw achtergrond weet je dat je problemen kunt bespreken, evalueren en oplossen waarna de relatie zich gewoon voortzet. Misschien heeft je partner niet dat gevoel van veiligheid. Laat hem merken dat kleine irritaties niet het einde betekenen. Wat voor jou stoom afblazen is, kan voor de ander voelen alsof je de boel platbrandt.

3. Vergeet de kracht van woorden niet

Soms is het verschil tussen een milde discussie en een intense ruzie simpelweg je woordkeuze. Zinnen die beginnen met ‘Je doet nooit’, ‘je doet altijd’ of ‘waarom doe jij’ leiden niet tot een gelukkig huwelijk. Dreigen om weg te gaan, flirten met het idee van een scheiding, sarcasme, met je ogen rollen of doodzwijgen zijn het begin van het einde.

Daarentegen kan bevestigen dat jullie hier samen uit komen wonderen doen. Blijf aardig. Jullie relatie is groter dan deze ruzie. Humor helpt. Het doorbreekt de spanning en biedt de ruimte om opnieuw de verbinding met elkaar te zoeken. Een ruzie de-escaleren? Maak een grapje (zonder sarcasme). Toon affectie, neem verantwoordelijkheid. Toon begrip. Zeg wat je bedoelt, maar zeg het vriendelijk.

Meer lezen over je relatie?

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen