Science says: dit zijn dé trucjes om muggen écht op afstand te houden

Lifestyle Chiara Izelaar 28 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

Ondanks het feit dat je een citronellakaars op je nachtkastje hebt staan word je iedere nacht wakker gehouden door het vervelende gezoem van muggen. Om nog maar te zwijgen over die mega bulten die ontiegelijk jeuken.

Tja, sommige welbekende trucjes tegen muggen zijn helaas fabeltjes. Daarom heeft Famme uitgebreid onderzoek gedaan naar welke trucjes muggen écht op afstand houden. We delen ze.

Geur

Hoewel men er vaak vanuit gaat dat muggen fan zijn van licht, is niets minder waar. Muggen slapen overdag en gaan pas in de avond opzoek naar eten (lees: jouw bloed) voor de ontwikkeling van hun eitjes. Dit is toevallig hét moment waarop je alle lampen aanzet. Maar of je huis nu wel of niet verlicht is, muggen weten je toch wel te vinden. Deze insecten komen namelijk af op jouw lichaamsgeur- en warmte en koolstofdioxide.

Muggen hebben een hele sterke reuk en kunnen je al vanaf zeventig meter opsporen. Hoe komt het dan dat jouw partner nooit de Sjaak is? Het grootste gedeelte je lichaamsgeur is genetisch bepaald. Daarnaast zijn muggen dol op zweet en alcohol. Sport je veel, zweet je overmatig of drink je graag een wijntje? Dan is de kans groot dat je vaker wordt gestoken dan bijvoorbeeld je lover. Zwangere vrouwen produceren meer geur, warmte en koolstofdioxide, dus zijn in principe prooi nummer één.

Tips tegen muggen

Als je denkt dat een overdosis parfum, citronella, wierook of andere geurtjes muggen op afstand houden heb je het mis. Je lichaamsgeur zit diep in de poriën van je huid genesteld. Je lichaamsgeur is helaas niet te verbloemen voor muggen. Tenminste… Uit onderzoek blijkt dat er twee middeltjes zijn die muggen écht ver van je vandaan houden. Namelijk eucalyptusolie en DEET. De studie wijst uit dat deze wonderproducten muggen maar liefst zes uur afstoten.

Er is een kleine kanttekening. DEET is een giftig middel en je huid neemt maar liefst twintig procent van de ingrediënten op. Er komt dus een hoop troep in je bloedbanen terecht.  Gebruik dit middel dus enkel tijdens verre reizen, waar malaria veel voorkomt. We raden je aan om thuis zoveel mogelijk aan de haal te gaan met eucalyptusolie. Dit is natuurlijk en heeft geen nare gevolgen voor je gezondheid. Ti: je kunt dit spul het beste op je voeten en enkels smeren, muggen worden het meest aangetrokken door de geur van je voeten.

Overige trucjes

Om zowel te genieten van de frisse buitenlucht als een mug-vrije woning kun je horren voor iedere deur en de ramen plaatsen. Het kost misschien wat tijd, geld en moeite, maar het scheelt je een hoop muggenbulten. Een goedkopere oplossing is uiteraard een klamboe die je beschermt tegen ‘het gevaar’. Klamboe’s zijn niet alleen handig, maar kunnen je slaapkamer ook een extra touch geven.

Ook een muggenlamp zou de oplossing kunnen bieden. Hoewel muggen niet vatbaar zijn voor ‘normaal licht’ heeft UV-licht wel effect op deze insecten. Een muggenlamp verspreidt een blauw UV-licht waar muggen op afkomen. De lamp is echter voorzien van een ingebouwd elektrisch hoogspanningsroostertje. Maar je kunt natuurlijk ook gewoon op muggenjacht met de vliegenmepper of stofzuiger!

Meer lezen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme