Wordt je kind helemaal lek gestoken door muggen? Dit kun je doen!

Kinderen Rachelle Abbas 2 jul 2019
Leestijd: 2 minuten

Het warme weer van de afgelopen dagen is heerlijk, maar het zorgt ook voor veel wespen, mieren, bijen en muggen. En niks vervelender dan lek gestoken worden door muggen. Helemaal als ze je kind steeds te pakken hebben. Hoe hou je al die beestjes op afstand en wat kun je doen als je kind toch is gestoken?

Met deze tips help je de jeuk te verminderen en de tijd buiten een stuk leuker te maken:

Muggen

Als we één ding moeten noemen wat minder leuk is aan de zomer zijn het toch wel muggen. Muggen bijten omdat ze bloed nodig hebben waar ze van kunnen leven. Je kunt muggen op afstand houden door een klamboe op te hangen – dat kan over het bed, maar ook over de kinder- of wandelwagen. Horren kunnen ook helpen!

Smeer onbedekte lichaamsdelen in met een anti-insectenmiddel. Waar je wel rekening mee moet houden is dat je geen middel moet gebruiken met DEET. Voor kinderen onder de 6 jaar kun je een middel met icaridine of citriodiol gebruiken. Bij de apotheek kun je vragen naar speciale kinderlotions (ook voor baby’s jonger dan 2 jaar). Let op: een anti-muggenstick of anti-muggenstekker worden afgeraden bij jonge kinderen. Citronella is een middel dat veel wordt gebruikt als anti-muggenmiddel, maar het is nooit bewezen dat het effectief is.

Bijen en wespen

Waar muggen bijten voor bloed, steken bijen en wespen uit zelfverdediging. Dat is dan ook de reden dat je beter geen zoetigheden buiten kunt laten staan en je kind met een rietje te laten drinken. Het belangrijkste is misschien wel om je kind aan te leren om rustig te reageren als er een bij of wesp in de buurt is. Bijen kunnen zich ook verschuilen in gras, dus het is verstandig om je kind altijd op slippers of sandaaltjes rond te laten lopen.

Toch gestoken? Controleer dan eerst of de angel er nog in zit (wespen verliezen hun angel niet bij steken, een bij wel). Probeer de angel eruit te schrapen met je nagel. Zie je nog een gifzakje zitten? Wees dan extra voorzichtig, je moet er niet in knijpen, want dat zal ervoor zorgen dat er meer gif naar binnen gaat. Is de angel eruit? Spoel het wondje dan en dep met alcohol of joodpovidon. Een coldpack kan de zwelling en jeuk verlichten. Er zijn wel enkele gevallen waarbij je beter de huisarts kan bezoeken, bijvoorbeeld als je kind in zijn mond is gestoken, of na de steek benauwd wordt.

Ha! Eindelijk duidelijkheid: dit is waarom jíj aantrekkelijker bent voor muggen dan anderen

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme