Hoe ben jij zwanger? ‘Ik had drie maanden nodig om de rust weer te vinden’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 18 aug 2023
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Merel (35), die 34 weken zwanger is.

Naam: Merel
Leeftijd: 35
Hoeveel weken zwanger: 34
Samen met: Stefan
Hoeveelste kind: Derde
Beroep: Fotograaf

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Bij deze derde zwangerschap hadden we geen haast. We hadden wel twee miskramen tussendoor, dus uiteindelijk duurde het iets langer dan we wilden. De eerste miskraam had ik met zes weken zwangerschap, dus dat was al heel snel en daardoor gelukkig ook niet heel intens. De tweede was met tien weken zwangerschap, toen moest het kindje weggehaald worden, dat vond ik wel wat heftiger allemaal. Ik had toen ook wel drie maanden nodig om de rust weer te vinden en mezelf te herpakken. Het waren ook mijn eerste miskramen, dus het was nieuw voor ons. Maar alsnog gingen we er wel gewoon voor en zijn we nu alweer zo ver in onze derde zwangerschap.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het op zich redelijk snel door, omdat ik een vrij regelmatige cyclus heb. Dus toen ik overtijd was, heb ik een test gedaan. Ik had verder nog geen klachten, dus het was puur doordat mijn menstruatie uitbleef.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Stralend zwanger! De eerste paar weken moest ik wel overgeven, maar daarna ging het wel weer. Wat dat betreft lijkt deze zwangerschap wel op de eerste twee. En als ik soms om mij heen hoor hoe anderen hun zwangerschap ervaren, kan ik wel van geluk spreken.”

Hoe ben jij zwanger Merel
Foto: privébeeld

Zoet of hartig?

“Voor mijn zwangerschap was ik al gestopt met suiker. Niet overdreven hoor, maar dat deed ik voor mijn darmen, dus ik at bijvoorbeeld geen chocola meer. Toen ik eenmaal zwanger werd, kreeg ik juist heel veel zin in chocola en ook in waterijsjes. Dus ja, ik neig meer naar zoetigheid.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Dat moet je aan mijn man vragen, haha. Nee, ik ben wel iets emotioneler dan normaal. We waren bijvoorbeeld de zolder aan het verbouwen en het werd best wel een chaos daardoor. Ik verloor daardoor het overzicht en begon helemaal te denken van: het komt niet meer goed, straks komt de baby in een zooitje terecht. Ook bij bepaalde films word ik emotioneel, als er iets gebeurd wat mij aangrijpt, dan moet ik ook sneller huilen.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Beide. Ik merk daarin vooral verschil nu het mijn derde zwangerschap is. Nu doe ik veel meer dingen een beetje tussendoor, terwijl ik dat bij mijn eerste en tweede zwangerschap allang af had. Dan denk ik: oh ja, laat ik daar ook maar eens even naar kijken. Dus ik stel het allemaal wel een beetje uit, maar ik word er ook juist wel weer onrustig van. Ik wil het ook niet te lang uitstellen, dus het zit wel in mijn hoofd. Maar bij mijn eerste en tweede zwangerschap was dit wel anders.”

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Van tevoren. Bij onze oudste wisten we wel wat het werd, maar hadden we het aan niemand verteld. Bij de tweede hadden we het aan een paar mensen verteld en nu bij de derde mag iedereen het weten. We vonden het mooi om het aan onze jongens te vertellen en omdat het de laatste keer is dat ik zwanger ben, wilden we het gewoon de wereld ingooien. We waren zelf ook erg benieuwd wat het zou worden. Natuurlijk is het leuk om na twee jongens een meisje te krijgen, maar drie jongens hadden we ook hartstikke leuk gevonden. Wat dat betreft maakte het ons echt niet uit.”

Hoe ben jij zwanger Merel
Foto: privébeeld

Babyshower of gender reveal party?

“Bij deze zwangerschap hoefde ik geen babyshower. Ik heb twee zussen die het graag zouden willen organiseren, maar na twee keer hoefde het voor mij niet meer. Ik vond ze allebei erg leuk hoor, maar ik wilde niet iedereen weer opnieuw laten opdraven voor mij. Een echte gender reveal party hadden we ook niet, maar we hadden wel zo’n ballon gekocht voor de jongens waar de kleur roze of blauw uitkwam. Wij wisten het toen zelf ook niet, dus hielden we als gezin een mini gender reveal party. Dat was hartstikke leuk.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Tot het laatste moment doorgaan. Ik begin dat nu wel te merken hoor, aan het einde van de dag heb ik steeds vaker onrustige benen en een harde buik. Tijdens mijn eerste twee zwangerschappen wilde ik ook steeds tot het laatste moment doorgaan, maar dat ging natuurlijk ook wel makkelijker. Zeker bij mijn eerste, omdat er toen nog geen kindje rondliep. Bij de tweede werd dat al iets zwaarder. Nu merk je gewoon dat je af en toe door je lichaam wordt gedwongen om je rust te pakken.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik denk toch liever in het ziekenhuis, omdat daar alles bij de hand is. Mijn eerste twee bevallingen waren ook in het ziekenhuis en dat beviel goed. Bij de tweede moest dat ook, omdat de baby in het vruchtwater had gepoept. Deze bevalling doe ik het liefste in bad. Dat is natuurlijk een gok, die moet dan wel vrij zijn in het ziekenhuis en het moet voor mij ook lukken. Maar het ziekenhuis voelt in ieder geval wel vertrouwd. Ik weet ook hoe het er daar aan toegaat en dat geeft mij een veilig gevoel.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik werd emotioneel van babykleren in de H&M’

Hoe ben jij zwanger Merel
Foto: privébeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme