Kims partner deelt foto’s van kinderen: ‘Ik wil het juist anoniem houden’

Persoonlijk Valéry de Voijs 18 aug 2023
Leestijd: 3 minuten

Kim (30) en haar partner hebben twee dochters waar ze onwijs trots op zijn. Helaas zijn beide ouders het niet altijd met elkaar eens. Zo deelt Kims partner het liefst zo veel mogelijk foto’s van zijn kinderen, terwijl Kim deze liever privé houdt.

“Mijn man heeft niet door hoe gevaarlijk het kan zijn” vertelt de bezorgde moeder aan Famme.

Ik bescherm mijn privacy

“Social media is bij ons thuis eigenlijk niet meer weg te denken. Zelf ben ik nooit een fan geweest van Facebook of Instagram, maar mijn partner is er daarentegen heel erg gek op. Hij werkt voor een reclamebureau, en is thuis in de wereld van social media. Op zijn persoonlijke Instagram account heeft hij meer dan vijfduizend volgers, waar hij enthousiast zijn dagelijkse bezigheden mee deelt.

Aan het begin van onze relatie ben ik heel duidelijk geweest over mijn privacy: ik wilde niet in zijn stories voorkomen. Ik had daar zo mijn eigen redenen voor. Eén van die redenen is dat ik vroeger erg gepest ben. Sindsdien ben ik altijd op mijn hoede wat ik wel en niet laat zien. Ik ben namelijk vaak gekleineerd en kreeg regelmatig nare opmerkingen te horen.

Het pesten ging nergens over: de meiden in mijn klas vonden dat ik een te dun was, waardoor ik werd uitgescholden voor ‘plank’. Ook het feit dat ik een bril droeg en krullend haar had, werkte niet mee. Mijn man wist van mijn verleden en respecteerde mijn wens. Hij deelde daarom nooit foto’s of video’s waar ik in voor kwam. Ook in onze gezamenlijke vriendengroep was hij voorzichtig met het delen van foto’s. Voordat hij een foto verstuurde naar vrienden, vroeg hij altijd of ik oké er mee was.

Het waren vreselijke foto’s

Dit veranderde met de komst van de tweeling. Onze dochters werden te vroeg geboren, waardoor ze mega klein waren. Ze hebben de eerste dagen in een couveuse gelegen. De foto’s uit die tijd vond ik vreselijk. Twee kleine mensjes met allerlei infusen en buisjes in hun neusjes: een heel akelig beeld.

Mijn man wilde zijn ervaring over het vaderschap, en de gezondheid van zijn dochters graag delen. Hij heeft die foto’s dan ook ongevraagd gedeeld op zijn social media kanalen. Hoewel wij geen vervelende reacties kregen, vond ik het niet prettig dat deze foto’s gedeeld werden.

Mensen plaatsen vervelende comments

Daar bleef het niet bij. In de daarop volgende maanden bleef mijn man foto’s en video’s delen. Van mijn dochters in de tuin, in hun kinderwagen, of zelfs in hun pyjama’s of naakt in bad. Ik heb vaak genoeg gezegd dat ik dit niet prettig vind, maar mijn man trekt zich er niet zo veel van aan. Hij is van mening dat hij dit – als vader van zijn dochters, gewoon mag delen.

Hij begrijpt echter niet dat het delen van zulke foto’s onwijs veel stress oplevert. Wanneer ik zie dat hij een story plaatst, gaat mijn hart al te keer. Ik hoop dan maar dat hij geen lelijke of kwetsbare foto’s van ze deelt. Met alle nare reacties kan ik namelijk niet goed omgaan. Mijn dochters zijn bijvoorbeeld in korte tijd veel kilo’s aangekomen, waardoor ze dikke wangetjes hebben, en er behoorlijk zwaar uit zien.

Mensen reageren met de meest vervelende comments als ‘wat voeren jullie die meiden?’ of ‘wow, wat een reuzekinderen’. Mijn man lijkt het allemaal niet erg te vinden, maar ik vind die reacties vreselijk en kan er echt wakker van liggen. Daarbij heeft mijn man volgens mij niet door hoe gevaarlijk het kan zijn. De foto’s als ze naakt in bad zitten vind ik veel te kwetsbaar. Hij plaatst weliswaar een smiley over hun private parts, maar dan nog. Het is – als je het mij vraagt, veel te risicovol om dit soort foto’s te delen.

 

Had ik maar nooit: ‘Mijn zwangerschap laten beïnvloeden door social media’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme