Had ik maar nooit: ‘Mijn zwangerschap laten beïnvloeden door social media’

Zwanger Laura Saija 24 mrt 2023
Leestijd: 3 minuten

In de rubriek Had ik maar nooit… komt elke week een moeder aan het woord met spijt. Of ze nou spijt heeft van flesvoeding, een abortus of het moederschap. Deze moeders hebben allemaal iets met elkaar gemeen en dat is spijt van hun aanpak als moeder.

Deze week spreken we met Debbie (29). Debbie heeft spijt dat zich tijdens de zwangerschap constant liet beïnvloeden door social media.

Social media tijdens de zwangerschap

“Onlangs ben ik bevallen van een prachtige zoon. Tijdens mijn zwangerschap had ik veel hoogte- en dieptepunten. Ik snap niet dat ik me zo veel heb laten beïnvloeden door social media.

Zoals de meesten was ik in het begin van mijn zwangerschap ontzettend enthousiast. Nadat ik het aan al onze vrienden en familie verteld had, begon ik ook op Instagram mijn zwangerschap met mijn volgers te delen. Ik deelde foto’s van mijn groeiende buik en updates over hoe ik me voelde. Mijn kleine groep volgers stuurden me leuke, herkenbare berichtjes.

Perfecte plaatje

Toen de maanden verstreken, begon ik me steeds meer te richten op een ‘perfecte’ zwangerschap. Ik wilde dat alles er perfect uitzag op Instagram. Ik begon andere Instagram-accounts te volgen van influencers die gericht waren op zwangerschap en moederschap. Ik keek naar foto’s van prachtige, gestylde babykamers en las meer over hoe je je baby het beste kon opvoeden.

Alles in mijn babykamer moest van de merkjes zijn die de grote influencers ook hadden. Het kostte me een fortuin, maar ik wilde ook zo zijn. Ook de kledingkast voor onze ongeboren zoon, was perfect. De mooiste merken hingen in zijn kast. Ik kwam erachter dat ik het heel stressvol vond om aan alle verwachtingen te kunnen voldoen.

Onzeker

Ook werd ik steeds onzekerder. Mijn babykamer zag er nog steeds niet zo mooi uit als al die kamers op Instagram. Ik begon ook in paniek te raken over de bevalling. De influencers die ik volgde, hadden allemaal de perfecte badbevalling gehad.

Het liefst wilde ik in het ziekenhuis bevallen met alle dokters om mij heen, maar ik kreeg het gevoel dat ik een slechte moeder was als ik dit zou doen. Ik durfde mijn onzekerheid ook niet te uiten, want ik wilde niet laten zien dat ik niet aan de perfecte norm voldeed.

Obsessie

Ik bleef doorgaan met het volgen van deze accounts en het vergelijken van mezelf met andere moeders. Genieten deed ik al niet meer, ik had een obsessie en dat was de perfecte moeder zijn.

Op een dag vroeg mijn man aan mij waarom ik al die dingen deed en waarom ik zoveel op Instagram zat. Hij snapte niet waarom ik telkens de perfecte foto wilde uploaden op Instagram en dan de rest van de dag uitgeput op bed lag te scrollen door mijn feed.

Eigen bubbel

Hij had helemaal gelijk. Inmiddels was ik hoogzwanger en vond het niet eens meer leuk om zwanger te zijn. Op dat moment ben ik in mijn eigen bubbel gegaan, zodat ik me weer kon richten op mijn eigen zwangerschap.

Mijn obsessie met social media heeft zeker mijn zwangerschap beïnvloed en daar heb ik achteraf enorm spijt van. Nu ik mijn zoon in mijn armen heb, zie ik in dat de online wereld helemaal niet belangrijk is. Ik luister nu naar mijn eigen intuïtie.”

4 manieren waarop social media je relatie dagelijks kunnen beïnvloeden – en ze zijn niet leuk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme