Hoe ben jij zwanger? ‘Ik kon alleen maar huilen toen hij wegging’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 8 okt 2023
Leestijd: 6 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Lusanne (24), die 35 weken zwanger is.

Naam: Lusanne
Leeftijd: 24
Hoeveel weken zwanger: 35
Samen met: Damian
Hoeveelste kind: Eerste
Beroep: Ambulant begeleider bij WWAP en zorgondersteuner binnen het speciaal onderwijs

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Vorig jaar op 14 oktober zijn mijn man en ik getrouwd. Van kleins af aan heb ik al een hele grote kinderwens en ik zei altijd dat ik graag jong moeder wilde worden. Mijn man heeft gelukkig dezelfde kinderwens. Nadat wij getrouwd waren, hebben wij gezegd dat we een eventuele zwangerschap op ons af laten komen.

We stopten met het gebruik van het condoom. We zouden het nog niet bewust gaan proberen, maar mocht het toch gebeuren, dan waren wij er klaar voor. Als ik hierop terugkijk is het snel gelukt en daar ben ik ontzettend dankbaar voor. Ergens is het ontzettend spannend, maar wij kijken er enorm naar uit en zijn nu al verliefd op de kleine.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Toen ik een week of drie zwanger was, voelde ik me een beetje gek. Ik had last van mijn buik en was wat vermoeider. Ik had niet gelijk het idee dat dit zou komen door een zwangerschap, maar deed voor de zekerheid toch een test. Het tweede streepje was toen zo licht dat je hem bijna niet kon zien en ik er ook niet vanuit durfde gaan dat ik zwanger was.

Na twee dagen deed ik de test nog een keer en toen werd het streepje al meer zichtbaar. Nog een dag later op mijn verjaardag heb ik nogmaals een test gedaan en toen was hij heel duidelijk positief. Ik heb gelijk de verloskundige gebeld en een afspraak gemaakt. Ik was op dat moment nog maar drie weken zwanger, dus het duurde nog even voordat ik bij de verloskundige mijn eerste afspraak had en we het definitief konden zien.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“Gelukkig stralend zwanger. De eerste 4 weken van de zwangerschap was ik erg moe en misselijk, maar door de dag vanuit bed te beginnen met iets lichts te eten, ging het eigenlijk al heel goed. Na de eerste 4 weken heb ik geen klacht meer gehad, ik ben echt door mijn zwangerschap heen gevlogen. Ik heb zelf ook niet eens het idee dat ik al bijna tegen het einde aanloop, omdat het allemaal zo voorspoedig is gegaan.

Ik geniet heel erg van het zwanger zijn. Het duurde bij mij best even voordat mijn buik zichtbaar was, vooral voor anderen om mij heen. Toen eenmaal de buik goed zichtbaar was, genoot ik er nog meer van. Ik hoor van anderen dat ik er stralend uitzie en ik moet zeggen dat ik mij ook de hele zwangerschap al zo voel.”

Hoe ben jij zwanger Lusanne
Foto: Zo Puur fotografie

Zoet of hartig?

“Ik heb eigenlijk helemaal geen gekke cravings tijdens mijn zwangerschap. Ik ben vooral echt gaan letten op heel gezond eten en daar kon ik nog wel eens in doorslaan. Uiteindelijk heb ik mezelf toegelaten dat ik ook wel eens een keer mag snacken. Koekjes en Maltezers gaan er nu dan ook heel goed in.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Ik denk emotioneel. Ik ben als persoon sowieso al best snel emotioneel. De zwangerschap heeft dit niet erger gemaakt, maar ik heb wel gemerkt dat ik op random momenten opeens heel verdrietig ben. Laatst ging mijn man een nachtje weg en normaal gesproken kan dat prima, maar nu vond ik dat zo erg dat ik alleen maar kon huilen toen hij wegging. Dus dat emotionele zit er echt wel in, haha. Achteraf kan ik er dan ook wel heel hard om lachen.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Absoluut nesteldrang, dit zat er al vroeg in de zwangerschap in. Met nog geen 8 weken hadden we de kinderwagen al in huis. Daarna hebben we alles toch maar even uitgesteld tot we in elk geval de 12 weken echo hadden gehad. Toen begonnen er wat kleine inkopen, maar stiekem wilden we ook heel graag weten wat het zou worden. Dus toch gewacht tot en met de 20 weken echo en nadat we wisten wat het zou worden, ben ik echt inkopen gaan doen. Het grote deel van de babyuitzet heb ik toen allemaal aangeschaft. Ik vond het heerlijk om alle babywinkels af te gaan.

Ik merkte ook steeds meer dat ik alles in huis wat meer opgeruimd en schoon wilde hebben. Een week voordat ik met verlof ging, kreeg ik helemaal de kriebels bij bepaalde dingen in huis. Ik wilde alles opnieuw aanpakken, opruimen, ordenen en schoonmaken, zodat als de baby komt het helemaal compleet en netjes is. Omdat ik een week later met verlof zou gaan, kon ik het uitstellen naar die week, maar gelijk op de eerste dag van mijn verlof ben ik aan de slag gegaan. Ik geniet er echt van om alles zo klaar te maken.”

Hoe ben jij zwanger Lusanne
Foto: Zo Puur fotografie

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Vroeger zei ik altijd dat ik het geslacht niet van tevoren wilde weten, maar sinds ik zwanger ben, wilde ik eigenlijk direct weten of het een jongen of meisje was. Mijn man wilde het ook graag van tevoren weten, dus wij besloten toen om een geslachtsbepalingsecho te doen. Vanaf het begin had ik al een voorgevoel dat wij een zoon zouden krijgen, terwijl mijn man toch echt dacht dat het een meisje zou zijn. Mijn voorgevoel klopte, wij krijgen in november een zoon.”

Babyshower of gender reveal party?

“Allebei! Na de 20 weken echo hebben wij een gender reveal party gedaan met onze gezinnen en onze beste vrienden. Wij wilden dat het geslacht voor onszelf ook een verrassing was, dus ik heb mijn zusje de echo gegeven en zij heeft de gender reveal georganiseerd. Een spannend moment, maar zo tof om met de mensen die het dichtst bij je staan achter het geslacht van de baby te komen.

Vorige week werd ik door mijn zusje, moeder, schoonzusje, schoonmoeder en mijn vriendinnen verrast met een babyshower. Ze hadden flink uitgepakt, alles was heel tof in het thema van een jongen. Heerlijke hapjes, leuke activiteiten, gezelligheid en ontzettend veel cadeaus. Ik sta liever niet zo in het middelpunt, maar dit was heel erg leuk en superlief dat dit voor mij en de baby werd georganiseerd.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Ergens dacht ik wel wat langer door te gaan, omdat ik helemaal geen klachten had tijdens mijn zwangerschap. Maar achteraf gezien ben ik blij dat ik 6 weken van tevoren verlof heb opgenomen, omdat je echt toeleeft naar de bevalling en de momenten voor jezelf.

Tijdens mijn verlof ga ik nog wel heerlijk door met rommelen en poetsen in huis, maar verder neem ik ook echt de tijd om te ontspannen en relaxen. Ik merkte op een gegeven moment dat ik daar stiekem ook wel de behoefte aan had. Nu heb ik net een week verlof en ik geniet nu al van de rust en ontspanning thuis.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Ik wil graag in het ziekenhuis bevallen, omdat het mij meer rust en veiligheid geeft. Ik ben zwanger van mijn eerste kindje en ondanks alle informatie over bevallen, weet je toch niet hoe het gaat lopen of wat je precies te wachten staat. Ik vind het prettig dat ik weet dat ik dan dicht bij alle hulp ben, mocht het nodig zijn.”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik dacht altijd dat ik niet makkelijk zwanger kon worden’

Hoe ben jij zwanger Lusanne
Foto: Zo Puur fotografie

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme