Hoe ben jij zwanger? ‘Ik dacht altijd dat ik niet makkelijk zwanger kon worden’

Hoe ben jij zwanger? Wilma Groothuis 22 sep 2023
Leestijd: 5 minuten

Iedere zwangerschap en iedere zwangere vrouw is anders. De één heeft gekke cravings, de ander is drie maanden misselijk en de derde wil alleen maar schoonmaken. In de rubriek Hoe ben jij zwanger? leggen wij zwangere vrouwen een aantal keuzes voor om zo meer te weten te komen over hun zwangerschap.

Deze week Lea (32), die 30 weken zwanger is.

Naam: Lea
Leeftijd: 32
Hoeveel weken zwanger: 30
Hoeveelste kind: Derde
Beroep: Ontwerpen van geboortekaartjes, raamstickers en sluitstickers

Lang op moeten wachten of snel gelukt?

“Net zoals bij mijn eerste twee kinderen, ging het heel snel, bij alle drie was het vrijwel meteen gelukt. Dit was niet vanzelfsprekend voor mij. Ik dacht namelijk dat ik niet makkelijk zwanger kon worden, omdat het bij mijn moeder ook heel moeizaam ging. Ook had ik veel menstruatiepijn en de huisarts had zelfs tegen mij gezegd dat ik niet pas na mijn dertigste moest beginnen met proberen zwanger te raken.

Ik heb dus altijd in angst gezeten dat ik niet zwanger kon worden, want ik droomde er als klein kind al van om moeder te worden. Gelukkig bleek het tegendeel waar en ben ik nu zwanger van de derde. We planden het zo dat er iets meer tijd tussen onze tweede en derde zit. Onze tweede gaat bijna naar school, dus kan ik bewust nog even de tijd nemen en genieten van onze derde.”

Had je het snel door of pas later tijdens je zwangerschap?

“Ik had het wel snel door, maar ik had het niet verwacht. Juist omdat het de derde is, dacht ik dat het deze keer niet in één keer raak zou zijn. Wel had ik een week voor ik de test al een opgeblazen gevoel en heb ik een paar dagen voor ik ongesteld zou worden huilend een Netflix-serie gekeken. Terwijl ik normaal niet zo emotioneel ben.

Toch deed ik pas een test toen ik een dag overtijd was en die was positief. Achteraf gezien gaf mijn lichaam dus al signalen dat ik zwanger was, maar vatte ik die niet zo op.”

Stralend zwanger of ziek op bed?

“De eerste weken voelde ik me prima, maar vanaf week 5 werd ik in één keer heel misselijk. Tot week 12 heb ik veel gespuugd, ik kon alleen maar brood eten. Daarna hoefde ik gelukkig niet meer over te geven. Soms had ik nog wel een misselijk gevoel na een drukke dag en moest ik een beetje kokhalzen, maar daar bleef het dan bij. Verder ben ik sneller moe, maar dat hoort er nou eenmaal bij.”

Hoe ben jij zwanger Lea
Foto: Privébeeld

Zoet of hartig?

“Dat is elke week weer verschillend. De ene week wil ik niets liever dan een saucijzenbroodje van de Lidl, een andere week ga ik voor een broodje met pesto en tomaat uit de oven en de week daarna kan ik weer geen genoeg krijgen van Twix. Het is dus echt elke week anders.”

Emotioneel of chagrijnig?

“Allebei niet heel erg. Ik ben een stuk minder emotioneel dan bij mijn eerste twee zwangerschappen. Nu ben ik af en toe wat emotioneler, maar vaak merk ik dat aan mezelf en dan neem ik een stapje terug. Dus misschien ga ik er gewoon beter mee om, dat kan natuurlijk ook.”

Nesteldrang of alles op het laatste moment?

“Nesteldrang! De babykamer was met 14 weken al bijna af, maar ik had dan ook al bijna alles in huis. Dat is natuurlijk het voordeel als je al twee kinderen hebt. Er moeten echt nog wel wat spullen komen, zoals een commode, maar dat kan nog makkelijk. Ik heb straks nog tien weken om alles op mijn gemakje te doen.

Ik heb mijn kinderen ook meegenomen in het proces van de inrichting van de babykamer en alles wat er verder bij komt kijken. Zeker omdat het waarschijnlijk de laatste keer is dat ik dit doe, vond ik leuk om daar extra aandacht aan te besteden.”

Hoe ben jij zwanger Lea
Foto: Privébeeld

Geslacht van tevoren weten of pas bij de geboorte?

“Deze keer weten we het pas bij de geboorte. Ik riep altijd dat als ik zwanger zou zijn, ik het geslacht niet wilde weten. Tot ik zwanger was en ik het juist wél wilde weten, dus bij mijn vorige zwangerschappen wist ik het wel. Deze keer had ik een filmpje gezien van een vrouw die in bad beviel en daarna samen met haar man het geslacht pas zag. Ze maakten daar echt een momentje van, dat vond ik zo mooi om te zien. Nu wil ik ook met mijn man zo’n momentje. Het geslacht maakt ons niet uit, als het maar gezond is.”

Babyshower of gender reveal party?

“Babyshower. Tijdens mijn eerste zwangerschap kreeg ik een grote babyshower, bij mijn tweede een wat kleinere, met vier vriendinnen. Het hoefde toen voor mij echt niet heel groot en met allemaal cadeaus, maar ik vond het wel fijn om er toch even aandacht aan te besteden. Ook al was het al ons tweede kind, ik vond haar komst niet minder belangrijk dan die van onze oudste. Ik weet dat mijn schoonzus nu wat aan het organiseren is voor mij, dat vind ik wel heel lief.”

Tot het laatste moment doorgaan of op tijd je rust pakken?

“Op tijd mijn rust pakken. Tijdens mijn eerste zwangerschap heb ik expres gekozen voor 6 weken verlof voor de bevalling, omdat ik geloof dat het beter is om met rust in je hoofd en je lichaam de bevalling in te gaan, dan dat je tot het laatste moment doorgaat. Nu zorg ik ook dat ik echt mijn rust pak, dat ik even naar binnen keer en lekker geniet in mijn eigen bubbel.”

Thuis bevallen of in het ziekenhuis?

“Thuis. Mijn eerste bevalling was in het ziekenhuis, dat vond ik juist wel prettig, want zo’n eerste keer is toch wel spannend. Bij mijn tweede beviel ik thuis in bad, alleen dat ging zo snel, mijn dochter was er al met zes minuten, ik heb ook maar zes minuten in bad gelegen. Ik beval nu ook het liefste thuis in bad, dat vind ik wel echt de fijnste manier. Ik ga er sowieso best ontspannen in, ik heb er eigenlijk wel zin in. Dat mag ook weleens gezegd worden, toch?!”

Hoe ben jij zwanger? ‘Ik voel mijn oude cyclus’

Hoe ben jij zwanger Lea
Foto: Privébeeld

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme