Wat houdt een peuterspeelzaal in? Dit is alles wat je wil weten

Kinderopvang Laurien Bleeker 22 sep 2023
Leestijd: 3 minuten

Bij het zoeken naar opvang voor je kind kom je verschillende mogelijkheden tegen. Zoals de peuterspeelzaal, maar wat houdt een peuterspeelzaal in?​ Dat zetten we hieronder voor je op een rij.

Sommige ouders vinden het belangrijk om hun kind voor te bereiden op de basisschool, terwijl andere ouders het fijn vinden dat hun kind met andere kinderen kan spelen. Soms is opvang nodig vanwege het werk van de ouders of verzorgers. Hoe dan ook, je hebt voor kinderen tot vier jaar de keuze uit de peuterspeelzaal en het kinderdagverblijf. In dit artikel vertellen we je alles over de peuterspeelzaal.

Wat is een peuterspeelzaal?​

Een peuterspeelzaal is een plek waar je kind een halve dag of paar uur in de ochtend naartoe kan om te spelen. Bovendien is het een soort voorschool en wordt je kind spelenderwijs voorbereid op de basisschool. Kinderen die naar de peuterspeelzaal gaan zijn tussen de twee en vier jaar oud. Er zijn meerdere pedagogisch medewerkers aanwezig die met de kinderen spelen. Vaak eten ze ook fruit met de kinderen en aan het einde van de ochtend een broodje.

Er worden liedjes gezonden, er wordt geknutseld en natuurlijk vrij gespeeld. Vaak wordt er ook veel buiten gespeeld.

Je kunt je kind er een of meerdere ochtenden per week brengen. Vaak is er wel een lange wachtlijst, dus schrijf je baby al op jonge leeftijd in als je hier gebruik van wil maken.

Wat is het verschil tussen een kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal?​

Beide zijn geschikt om jonge kinderen naartoe te brengen wanneer je als ouder opvang nodig hebt voor je kind. Er zijn wel een paar verschillen tussen het kinderdagverblijf en de peuterspeelzaal.

De peuterspeelzaal

Ten eerste is de peuterspeelzaal geschikt voor kinderen tussen de twee en vier jaar oud. Meestal zijn dit halve dagen of een paar uur per dag. Je kind kan er spelen, maar wordt ook rustig aan voorbereid op de basisschool.

De peuterspeelzaal is niet open tijdens de schoolvakanties.

Het kinderdagverblijf

Het kinderdagverblijf is er voor baby’s vanaf drie maanden tot kinderen van vier jaar oud. Je kunt je kind de hele dag naar de opvang brengen. Sommige kinderdagverblijven bieden ook halve dagen aan. Je kind wordt er verzorgt en kan er spelen.

Het kinderdagverblijf is ook geopend tijdens schoolvakanties.

Hoe oud moet je kind zijn voor peuterspeelzaal?​

Omdat de peuterspeelzaal meer gericht is op voorbereiden voor de basisschool, kan je kind vanaf twee jaar. Natuurlijk krijgt je mini er de zorg die het nodig heeft. Zo worden luiers verschoond en eten de kinderen samen met de pedagogisch medewerkers. Slaapjes kunnen er niet gedaan worden, dus het is belangrijk dat je kindje geen ochtendslaapje meer doet.

Wat zijn de kosten voor een peuterspeelzaal?

De kosten van de peuterspeelzaal verschillen per locatie en aanbieder. Meestal is het uurtarief in 2023 zo rond de negen euro. Dit kan iets minder zijn, maar ook meer. Gaat je kind naar de peuterspeelzaal, dan heb je mogelijk recht op kinderopvangtoeslag. Je krijgt dan een deel van het maandelijkste tarief vergoed.

Dilemma: ‘Moet ik voor een gastouder of een kinderdagverblijf kiezen?’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme