Dilemma: ‘Moet ik voor een gastouder of een kinderdagverblijf kiezen?’

Persoonlijk Vera Guldemeester 31 jul 2023
Leestijd: 2 minuten

Regelmatig krijgen we bij Famme vragen van lezers over zwanger zijn, opvoeden, ouderschap en problemen en dilemma’s waar ouders mee zitten. Daarom delen we elke week een dilemma van een lezer. Deze week legt Corine (31) haar dilemma voor: “Zal ik mijn kind naar een gastouder of naar een kinderdagverblijf brengen?”

“Een week na mijn positieve zwangerschapstest heb ik mijn kind ingeschreven bij vier kinderdagverblijven én een gastouder in de buurt. Er zijn tegenwoordig zulke tekorten, dat ik niet anders kon. Ik probeerde daarmee mijn kansen op opvang te spreiden. Ik kon in die maanden daarop alleen maar hopen dat ik voor mijn bevalling al een positieve reactie zou krijgen van één van deze opties. Nu ik acht maanden zwanger ben, kan ik eindelijk zeggen dat het is gelukt. Mijn zoontje heeft over een paar maanden een plek bij zowel een kinderdagverblijf als bij een gastouder en daar begint dan ook direct mijn twijfel.

Niets verwacht

Ik had überhaupt niet verwacht dat er relatief zo snel ergens plaats zou zijn. Zeker omdat er tegen mij werd gezegd dat we er rekening mee moesten houden, dat er de eerste twee jaar geen plek zou zijn. Ook van vriendinnen hoorde ik dat de wachtlijsten dramatisch lang waren. Ik ben dan ook intens blij dat we nu twee opties hebben. Maar wat zal ik doen? Zal ik mijn kind naar een gastouder of naar een kinderdagverblijf brengen?

Gastouder?

Bij een gastouder is alles kleinschalig. Er zijn weinig andere kindjes, waardoor een kind meer individuele aandacht krijgt en ook minder prikkels heeft. Ook het contact is veel persoonlijker. Daarnaast lijkt het mij ook fijn om maar met één ander iemand te maken te hebben. Het is voor een baby, denk ik, al moeilijk genoeg om te wennen aan iemand anders dan zijn ouders.

Of naar kinderdagverblijf?

Aan de andere kant is een kinderdagverblijf ook een goede optie. Het kinderdagverblijf heeft ruime openingstijden en mocht er een leidster met vakantie gaan, dan wordt er voor een oplossing gezorgd. Dat is niet het geval bij een gastouder. Wel is het zo dat er bij een kinderdagverblijf veel sneller gerouleerd wordt qua leidsters en ook zijn de groepen veel groter. Is dat wel goed voor mijn baby? Ik weet het niet.

Dilemma gastouder en kinderdagverblijf

Ik moet deze week nog een beslissing maken, dan gaat de plek weer naar een ander kindje dat ook op de wachtlijst staat. Ik twijfel enorm. De ene dag weet ik zeker dat ik hem naar een gastouder wil brengen en de andere dag lijkt een kinderdagverblijf mij weer een betere optie. Wat is het beste voor een kind?”

Sandra: ‘Ik zou het zo fijn vinden als hij op een ochtend als deze zou zeggen: blijf jij nog maar even liggen, ik ga wel’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme

Onderwerpen