Sherita Jager
Sherita Jager Kinderen 14 jun 2019
Leestijd: 2 minuten

Berg bij je kind: helpt het tegen prikkels?

Berg. Er is geen vader of moeder die de betekenis van dit woord niet kent. Waar de meesten eerst denken aan van die grote heuvels, kennen ouders berg vooral als een hardnekkige huidaandoening bij jonge kinderen. Maar wat is berg precies, en is het eigenlijk wel écht een probleem?

Wat is berg?

Berg is een huidaandoening die het meest voorkomt bij jonge kinderen onder één jaar. Het zijn vettige, gele schilfers en verschijnen soms in combinatie met roodheid. Berg zit bovenop het hoofd van het kind, en soms ook rond de wenkbrauwen. De meeste kinderen worden niet met berg geboren, maar krijgen het zo rond de 6 tot 8 weken. Berg is een vorm van eczeem, specifieker seborroïsch eczeem. De precieze oorzaak van berg is niet bekend, hoewel het gelinkt is aan een gist.

Berg is onschadelijk

Berg op zich is compleet onschadelijk voor het kind. Als de berg jeuk veroorzaakt en de baby gaat krabben, kunnen er kleine wondjes komen die kunnen ontsteken. Dit is natuurlijk pijnlijk en in dat geval is het ook aan te raden naar een huisarts te gaan.

De functie van berg

Er zijn zalfjes en shampoos om de berg te bestrijden, maar moeten we dat wel willen? Binnen de antroposofie gelooft men dat berg geen gek, nutteloos eczeem is dat we zo snel mogelijk moeten verwijderen, maar dat het een functie heeft. Want als je oplet, zie je dat berg precies op de fontanellen zit. Deze ‘open stukjes’ in de schedel van een baby worden fontanellen genoemd. Een baby heeft drie fontanellen: één grote bovenop het hoofd, en twee kleine achterop. De achterste fontanel is vaak heel snel dicht, maar de fontanel die bovenop zit groeit heel langzaam dicht – het duurt soms langer dan 2 jaar. De hersenen zijn tot die tijd niet beschermt. En dit is volgens de antroposofie waarom baby’s berg hebben.

Berg om de prikkels tegen te gaan

Omdat een baby nog aan het ontdekken is en alles nieuw is, is hij extra gevoelig voor prikkels van buitenaf. Om deze continue prikkels te verminderen, zorgt het lichaam vanzelf voor een extra laagje. Dit laagje is berg. Je ziet berg dan ook voornamelijk op deze twee open plekken van het hoofdje. Heel gevoelige kinderen zullen meer last hebben van berg dan kinderen die minder gevoelig zijn. In plaats van de berg te verwijderen, gelooft de antroposofische stroming dat een (strik)mutsje van wol en zijde de oplossing is. Een mutsje van deze materialen zouden de stralingen tegenhouden, waardoor de berg vanzelf minder wordt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Iedere zaterdag het beste van Famme in je mailbox 🙆🏻‍♀️

Een goed begin van je weekend met de mooiste verhalen van Famme